Consiliul american de chimie spune ca acea cantitate de bisfenol gasita pe bacnote este incomparabil mai mica decat cea continuta de recipientele din plastic pentru mancare, precum si de cele termice. Insa, problema este exact adaptabilitatea acesteia, faptul ca ajunge pe hartie si apoi pe mainile persoanelor.

Specialistii spun ca trebuie sa tii o chitanta doar 10 secunde pentru ca pe mainile tale sa ajunga 2,5 micrograme de bisfenol. Daca o impaturesti, cantitatea va creste de 15 ori. Responsabila pentru acest lucru este hartia termica folosita la fabricarea rolelor pentru casele de marcat.

Cei de la Sciene Daily arata ca cea mai mare cantitate de bisfenol a fost gasita pe bacnotele din Brazilia, Cehia si Australia (realizate din polimer). La polul opus, se afla Filipine, Thailanda si Vietnam.

Inca din 1950, substanta bisfenol A a fost folosita pe scara larga in productia de plastice si recipiente. Spre exemplu, acum cativa ani, productia totala depasea doua milioane de tone anual. Cele mai cunoscute produse ce contin bisfenol A sunt cele din plastic policarbonat folosit la ochelari, DVD-uri, implanturi dentare si binentelor biberoane. In ultimul caz, Uniunea Europeana a interzis comercializarea biberoanelor din plastic ce contine bisfenol A.

Efectele substantei nu sunt nici ele de neglijat. Din 1930 si pana acum, cercetarii spun ca aceasta poate cauza insuficiente hormonale si chiar duce la depresie, diabet si forme severe de cancer.

Citeste si

Prezentatorul unei emisiuni tv, platit de un retailer ca sa nu ii mai poarte hainele

Bani albi pentru zile negre. Topul tarilor in care locuitorii economisesc cei mai multi bani