Daca miliardarul Dinu Patriciu a facut parte din acest top si anul trecut, presedintele InterAgro, Ioan Niculae, este nou intrat in respectivul clasament, iar fostul tenismen Ion Tiriac a revenit in ierarhia Forbes dupa un an de lipsa.

Clasamentul facut de celebra revista americana pare ca ar avea la baza topul Forbes Romania, lansat la finele anului trecut chiar de trustul de presa, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, numai ca in loc de euro, averile sunt estimate acum in dolari in cele mai multe din cazuri.

Astfel, potrivit topului Forbes Romania, Dinu Patriciu ocupa primul loc in ierarhia celor mai bogati romani cu 2,2 miliarde de euro in timp ce in Forbes global lansat astazi are o avere de 2,2 miliarde de dolari.

Mai departe, Ioan Niculae, cunoscut pentru businessurile sale din agricultura si din industria de ingrasaminte chimice, dar si pentru faptul ca este mandrul proprietar al echipei de fotbal Astra Ploiesti, figureaza in topul Forbes cu 1,1 miliarde de dolari, iar in Forbes Romania avea 1,2 miliarde de euro.

Ion Tiriac, om de afaceri cu mare expunere in sectoare precum cel financiar, auto si imobiliar, unele dintre cele mai puternic lovite de criza, are in Topul Forbes global o avere estimata la un miliard de dolari, in timp ce clasamentul Forbes Romania il plasa in intervalul 850-900 de milioane de euro pe locul trei pe plan local.

Cum arata topul celor mai bogati oameni din lume?

Liderul clasamentului mondial s-a schimbat pentru a treia oara in ultimii trei ani. Averea lui Carlos Slim, care controleaza mai multe companii de telecomunicatii, inclusiv gigantul din domeniul telefoniei mobile - America Movil, a crescut in ultimul an cu nu mai putin de 18,5 de miliarde de dolari.

Acesta a ajuns in anul crizei la o avere de 53,5 miliarde de dolari, datorita revenirii puternice a actiunilor pe burse, dupa minimele atinse in martie 2009. De exemplu, numai titlurile America Movil au crescut cu 35% in 12 luni, iar miliardarul mexican detine o participatie estimata la 23 de miliarde de dolari la acest grup.

88% din miliardarii lumii si-au pastrat averea constanta sau si-au marit-o intre 13 februarie 2009 si 12 februarie 2010.

Carlos Slim Helu l-a detronat pe cofondatorul Microsoft - Bill Gates - care a ocupat prima pozitie in 14 din ultimii 15 ani.

Bill Gates are o avere estimata in prezent la 53 de miliarde de dolari, mai mare cu 13 miliarde de dolari fata de nivelul de acum 12 luni, a beneficiat de asemenea de revenirea burselor.

Averea lui Warren Buffett, miliardarul american poreclit "oracolul din Omaha" pentru deciziile investitionale reusite care au transformat holdingul Berkshire Hathaway intr-un gigant al economiei americane, a crescut cu 10 miliarde de dolari in ultimul an, la 47 de miliarde de dolari. Warren Buffett a este in topul miliardarilor pe locul al treilea.

Bogatia lui Warren Buffett a crescut pe fondul relansarii pietelor financiare, dar si al investitiilor injectate de miliardar la Goldman Sachs, General Motors si Burlington Northern Santa Fe.

Peste 200 de miliardari au intrat sau au revenit in topul Forbes in acest an, numarul marilor bogati ai lumii crescand de la 793 in 2009 la 1.011 in 2010, inca sub cifra record de 1.125 de miliardari din 2008.

Averea neta medie a celor 1.011 de miliardari a crescut cu circa 500 de milioane de dolari in ultimele 12 luni, la 3,5 miliarde de dolari, iar numai 12% dintre cei 793 de miliardari de anul trecut au asistat la scaderea bogatiei proprii.

Clasamentul bogatilor pe state 

Statele Unite domina inca topul, 40% dintre miliardarii din 2010 fiind americani, insa procentul este in scadere de la 45% anul trecut, iar SUA controleaza 38% din averea totala de 3.600 miliarde de dolari a celor 1.011 bogati ai lumii, fata de 44% in 2009.

Dintre cei 97 de noi intrari in top, doar 16% sunt din Statele Unite, in timp ce Asia si-a asigurat o reprezentare vasta in clasament si se afla in prezent cu doar 14 miliardari in urma Europei.

Pentru prima data, China (inclusiv Hong Kong) este pe locul al doilea dupa Statele Unite in privinta numarului de miliardari, cu 89 de bogati in top, dintre care 27 de noi intrari, printre care se numara si Li Shufu, proprietarul Geely Motors, care a reusit in decembrie sa incheie un acord prin care va cumpara Volvo de la Ford.

Rusia are 62 de miliardari, dintre care 28 au revenit dupa ce au iesit anul trecut din top.

In total, dintre cei 1.011 miliardari al lumii, 164 sunt reveniti in clasament.

Finlanda si Pakistanul consemneaza in 2010 primii miliardari in topul Forbes, iar pentru 11 tari, printre care China, India, Turcia si Coreea de Sud, numarul de prezente in clasament a crescut de cel putin doua ori fata de anul trecut.

Treizeci de miliardari au parasit registrul miliardarilor lumii, iar alti 13 au decedat.