Firma te-a trimis in somaj tehnic si totusi vii la serviciu? Nu stii ce pierzi si ce castigi din aceasta masura? Ti-ai dat angajatorul in judecata si ai nevoie de un sfat juridic ? Compania la care lucrezi a intrat in insolventa si vrei sa stii cum iti poti recupera salariile restante?

La toate aceste intrebari a raspuns avocatul Cosmin Savu-Cristescu (foto), managing partner la Savu-Cristescu & AsociatiiI, la videochatul www.incont.ro! 

In primul rand, oamenii trebuie sa stie ca instantele dau dreptate cu predilectie angajatilor, asa ca, daca simt ca au fost victimele unui abuz, ei nu trebuie sa se fereasca sa actioneze angajatorul in instanta, este sfatul avocatului Cosmin Savu-Cristescu. Unde mai pui si ca intr-un astfel de proces nu se plateste taxa de timbru, ci se achita doar onorariile.

Ai 30 de zile ca sa contesti motivele pentru care ai fost concediat

Asadar, fiecare angajat sa aiba in vedere ca orice decizie a angajatorului trebuie contestata in termen de 30 de zile, in ceea ce priveste motivele pentru care un angajat a fost dat afara. Cat despre drepturile salariale, te poti intoarce impotriva angajatorului in termen de 3 ani, explica Savu-Cristescu. 

Dupa aceea, daca desfacerea contractului de munca a fost ilegala si instanta decide astfel, atunci se considera ca acest contract nu a fost incheiat niciodata, iar angajatorul este obligat sa-i dea angajatului banii si pentru perioada cat a durat procesul.

Insa angajatul trebuie sa se inarmeze cu rabdare, pentru ca un astfel de proces se termina in mod ideal in una, doua luni, dar el poate dura si un an, in functie de jurisdictie.

Cat despre procedura de concediere, aceasta presupune mai multi pasi si depinde de foarte multe variabile. Abaterile disciplinare pot fi sanctionate cu avertisment, cu suspendarea salariului, cu reducerea salariului pana la trei luni si solutia finala este desfacerea contractului de munca. Toate pot fi atacate in instanta, daca este vorba despre un abuz din partea angajatorului.

Somajul tehnic mascat trebuie semnalat

Daca sunt trimisi in somaj tehnic mascat, angajatii trebuie sa aiba curajul sa semnaleze asemenea cazuri catre institutiile de munca, dar pot merge pana in instanta pentru a-si castiga drepturile. 

Desfiintarea postului duce automat la desfacerea contractului de munca

Desfiintarea postului trebuie sa aiba insa la baza motive temeinice. Timp de noua luni, firma nu mai are voie sa reinfiinteze postul, in cazul concedierilor colective. In cazul concedierilor individuale acest termen nu se aplica.

Odata desfiintat postul, angajatorul are obligatia sa-i ofere salariatului alternative, cu alte cuvinte sa-i prezinte alte locuri vacante disponibile in companie. Iar dupa expirarea celor noua luni, daca firma hotaraste sa reinfiinteze postul respectiv, atunci salariatul care a ocupat acea pozitie trebuie sa fie primul care afla, spune avocatul Cosmin Savu-Cristescu.

Ce se intampla cu salariile odata cu intrarea in insolventa?

In cazul intrarii in insolventa, daca exista active, lichidatorii se ocupa de creantele salariale, iar angajatii isi primesc banii. Daca nu mai exista aceste active, atunci salariatii ar putea sa nu-si mai primeasca banii. Administratorul firmei trebuie sa plateasca prioritar salariile angajatilor, precizeaza Savu-Cristescu.

Drepturile salariale de dupa deschiderea procedurii de insolventa se platesc normal, daca firma continua sa aiba o activitate; cele de dinaintea insolventei se constituie in creante. Salariatii sunt primii care primesc banii, atunci cand se returneaza datoriile, iar recuperarea salariilor in caz de insolventa poate dura cel mai putin trei pana la sase luni, mai explica avocatul.

Pe de alta parte...

Sesizarile la Inspectia Muncii trebuie sa fie cat se poate de serioase, aici fiind inclusa si semnarea. Sesizarile anonime nu au prea mari sanse de a fi luate in seama.

Oamenii trebuie sa stie ca au dreptul la salarii compensatorii, in anumite conditii.

Termenul de preaviz este de 15 zile lucratoare si se aplica indiferent daca este vorba despre o concediere individuala, fie ca este vorba despre o concediere colectiva. In caz de demisie este acelasi termen, cu exceptia functiilor de conducere, care au termen de 30 de zile.