Taxa pe orar
Inventivitatea primarilor cand vine vorba sa introduca taxe noi este fara limite. De exemplu, in Prahova, la Plopeni, companiile platesc o taxa de aproximativ 200 de lei pentru orarul de activitate. Culmea este ca aceasta taxa trebuie aprobata anual, contra unei alte taxe asemanatoare de 100 de lei.

Taxa de liniste
In Constanta si Mamaia, firmele platesc taxa de liniste, suma fiind cuprinsa intre 538 lei si 1.000 de lei pe an, in functie de suprafata unitatii, pentru unitati de agrement. In cazul unitatilor de alimentatie publica si al spatiilor comerciale, taxa se calculeaza in functie de suprafata si are o valoare cuprinsa intre 11-16.535 de lei.

Taxa pe apa ploaie
Concret, taxa pe circuitul apei in natura este un soi de impozit forfetar: a fost stabilita atat de autoritatile locale, cat si de cele centrale pentru a aduna cat mai multi bani la buget. Practic, cu cat ploua mai mult, cu atat ai o factura mai mare.

Taxa pentru Crucea Rosie
Fondul Crucii Rosii se alimenteaza, printre altele, si cu 1% din pretul biletelor vandute pentru evenimente culturale, de divertisment si sportive, concerte, festivaluri, spectacole, filme la cinematografe. Practic, 1% din pretul fiecarui bilet se duce in fondul Crucii Rosii.

Taxa pe cal
Proprietarii de cai platesc anual o taxa de 5 lei pentru fiecare animal, banii fiind virati in conturile Autoritatii Hipice Nationale. Taxa a fost introdusa, culmea, printr-o lege care a fost aprobata de Parlament in 2006. 

Taxe absurde in lume de-a lungul timpului

Taxa pentru premiul Nobel
Premiile Nobel sunt taxate de catre Serviciului de Beneficii Interne din Suedia. Totusi, unii castigatori sunt absolviti de achitarea taxei daca respecta un anumit criteriu, respectiv sa renunte la premii, cedandu-le caritabil.

Taxa pe barba
In perioada tarului Petru cel Mare al Rusiei (1672 – 1725) exista o astfel de taxa pe barba. Acesta, din prea mare dragoste (sau obsesie) pentru modernizarea Rusiei, tarul ura efectiv barbile, acei barbati care nu renuntau nici in ruptul capului la podoaba faciala si acceptau sa plateasca taxa erau, totusi, constransi sa poarte medalii care atestau public faptul ca barbile lor sunt absolut ridicole.

Taxa pe contrazicerea conducatorului
In secolul al XVII-lea, cei care protestau, comentau sau contraziceau opinia conducatorului plateau o taxa usturatoare pentru curajul lor. De exemplu, protectorul Angliei, Oliver Cromwell (1599 - 1658) a instituit una dintre cele mai cunoscute asemenea taxe in 1655, folosind banii pentru fondarea unei garzi impotriva acestora.