Jurnalistii de la Forbes se intreaba daca Beijing ar trebui sa aiba voie sa cumpere actiuni tinand cont de politica restrictiva a autoritatilor de aici. Insa, in ceea ce priveste posibilitatea ca guvernul sa cenzure reteaua, care numara acum peste 700 de milioane de utilizatori, Business Insider noteaza ca acest lucru este putin probabil. In primul rand, chinezii nu vor avea un cuvant mare de spus. O investitie de ordinul unui miliard de dolari printr-un fond de investitii, detinut de stat, nu le va da o influenta atat de mare tinand cont ca acest site va valoara chiar de o suta de ori mai mult atunci cand va fi listat pe bursa. In al doilea rand, Beijing-ul va cumpara actiuni care nu ii vor da drept de vot.

Mai exista, insa, si alte probleme. Spre exemplu, Partidul Comunist vede retelele sociale drept un mijloc prin care protestatarii pot tine legatura, iar revoltele pot lua proportii. Pe scurt, fondul este la fel de "independent" de Partidul Comunist precum sunt autoritatile locale, asa ca cei care investesc in Facebook vor avea aceeasi orientare. Jurnalistii speculeaza si faptul ca Beijing-ul cauta sa controleze mediul online si conversatiile care privesc statul chinez in toata lumea, nu doar pe cele de pe plan local. Asa ca au deschis birouri pentru produsele media detinute si in alte tari.

Va schimba Facebook politica Beijing-ului?

Un alt aspect evidentiat de cei de la Business Insider este faptul ca autoritatile din China au tendinta sa favorizeze companiile locale atunci cand vine vorba de aspecte privind reglementarea. Asa ca, singura metoda pentru a evita acest lucru este ca Beijing-ul sa detina o parte din actiunile companiei. In plus, nici numarul de potentiali utilizatori nu este de neglijat pentru partea americana. Cele 457 de milioane de persoane care folosesc internetul in China ar cantari greu in portofoliul Facebook.

Pe scurt, planurile sunt clare. Beijing-ul vrea o "felie" din Facebook pentru a putea controla compania, iar reprezentantii retelei sociale vor sa intre pe piata chineza pentru ca ei cred ca pot schimba mentalitatea de aici, cum s-a intamplat in timpul revoltelor din Egipt sau din Tunisia. Insa, dupa experientele nefericite ale Yahoo! si Google in China si numeroasele cazuri de cenzura, se poate pune intrebarea daca oficialii americani nu sunr prea naivi.

Citeste si:

Firmele de leasing si-au umplut parcurile cu masini returnate. Le vand si cu 30% reducere

Paradoxul american. Statul cu putini oameni si mii de locuri de munca disponibile. FOTO