Compania KDF Energy este lider pe piata romaneasca a certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Compania a fost infiintata in 2002, are filiale in Bulgaria, Grecia si Lituania si este in totalitate controlata de omul de afaceri George Brailoiu.

"Mi s-a parut normal sa cumpar tot. Nu am avut o motivatie speciala", a declarat pentru Stirile ProTV, George Brailoiu, romanul care a achizitionat prin licitatie manuscrisele filosofului Emil Cioran.

Dupa incheierea licitatiei, directorul BCU, Mireille Radoi, a declarat ca un roman a cumparat intregul lot cu manuscrise si documente ale lui Emil Cioran, la finalul evenimentului ce a avut loc joi, la Paris, oferind intreaga suma la care s-a ajuns prin licitarea fiecarui obiect in parte - 405.000 euro.

Ce afaceri are  Brailoiu

In 2005, ultimii locuitori care mai traiau langa cariera de carbune Rosia de Jiu, in satul cu acelasi nume, au fost stramutati. Mina, una dintre cele mai mari aflate in proprietatea SNLO, exploateaza inca lignit intr-un decor care a fost considerat numai bun la inceputul anului pentru filmarea celor mai importante scene ale lui Nicolas Cage din filmul "Ghost Rider 2".

In praful dens din Rosia de Jiu s-a nascut, cu fix 40 de ani in urma, cel care a devenit in ultimii doi ani liderul vanzatorilor de certificate de carbon din Romania. "Mai am si acum o casa in zona aceea, cu livada si gradina. E foarte frumos." George Brailoiu e o prezenta destul de discreta. Da rar interviuri, insa cand vorbeste o face cu atata placere incat intelegi dintr-o data cum de a ajuns oriunde a vrut fiul unui profesor de matematica si al unei invatatoare din Rosia de Jiu.

Intai a ajuns la Facultatea de Drept din Bucuresti. La Revolutie avea 20 de ani si spune ca a intrat in consultanta. Apoi i-a fost incredintata conducerea unei firme - mica, ce-i drept. "Nu sunt relevante", spune George Brailoiu cand este intrebat despre numele firmelor in care a lucrat. Din punctul de vedere al evolutiei sale, George Brailoiu considera insa ca alti doi pasi sunt cu adevarat relevanti: prima lui trazactie la bursa, in 1997, si plecarea din tara, in Asia Centrala, in 2003. Usa de la intrarea in sediu se deschide cu un clinchet de clopotel. Peretii albi conduc spre o incapere cu tablouri si scaune tapitate. E liniste.

Senzatia de boutique creste cand cafeaua este adusa de o domnisoara cu trasaturi caucaziene, dar cu un accent neobisnuit. Imi dau seama ca nu e secretara din modul cum vorbeste si din cum nu stie unde e cafeaua; aflu ca e de fapt country managerul KDF din Bulgaria - dat fiind ca la sud de Romania tranzactiile cu carbon sunt momentan blocate de UE, Maria Marshakova sta la Bucuresti, alaturi de colegii ei de aici. Nu sunt multi, George Brailoiu are 12 angajati cu totul la firma, incluzand aici pe cei din Romania, Bulgaria, Grecia si Lituania. In sine, tradingul cu certificate de carbon nu e un business care are nevoie de multi oameni sau, dupa cum sintetizeaza omul care detine 100% din KDF: "Trebuie putini, extraordinar de buni si foarte bine platiti".

Vezi mai multe detalii despre afacerile romanului in Business Magazin.
 
Si statul a participat la licitatie

Biblioteca Centrala Universitara (BCU) si Televiziunea Romana (TVR) au participat si ele la aceasta licitatie cu intentia de a achizitiona impreuna tot lotul Emil Cioran, care cuprindea 123 de pozitii, valoarea tuturor obiectelor fiind estimata de specialisti la o suma sub 100.000 de euro.

Dupa o licitatie in care fiecare document in parte a fost supralicitat, BCU si TVR reusind sa castige mai multe dintre acestea, un alt licitator a achitat suma totala la care s-a ajuns pentru acest lot - 405.000 euro -, adjudecandu-si-l astfel, conform clauzei "faculté de réunion de lots".

Printre cele mai scumpe obiecte vandute la licitatie s-au numarat manuscrisul intitulat "Indreptar patimas", datat 12 martie 1940, evaluat de experti la o suma intre 8.000 si 10.000 de euro, dar si cateva manuscrise evaluate la sume intre 4.000 si 5.000 de euro, precum "Max Stirner", nedatat (aproximativ 1929 - 1930), "Intuitionismul contemporan", nedatat (1932), "Lacrimi si sfinti", nedatat (1936 - 1937).

Manuscrisele care au fost scoase la vanzare joi, la Paris, apartineau familiei unui fost prieten apropiat al lui Cioran.