In contextul in care in ultimii 20 de ani managementul la stat a echivalat doar cu influenta politica, nu putine fiind cazurile in care oameni fara niciun fel de experienta au ajuns sa conduca domenii strategice pentru economia Romaniei, aducerea unor manageri privati, cu obiective clare de urmarit este vazuta de multi oameni din piata ca o a doua Revolutie, scrie Ziarul Financiar.

Ramane de vazut insa daca nu cumva aceasta a doua Revolutie nu va fi doar una la nivel declarativ in prag de an electoral, cu toate ca reprezentantii Guvernului dau asigurari ca in 2012 intre 7-10 companii de stat vor avea management privat si noi membri in consiliile de administratie.

Bilanturile celor mai mari 35 de companii de stat depuse la Ministerul Finantelor, in care lucreaza peste 210.000 de angajati, arata ca in 2010 performantele financiare ale acestor firme nu s-au modificat substantial fata de 2009, businessul cumulat ajungand la circa 10 miliarde de euro, iar pierderile continuand sa fie la un nivel de circa 500 de milioane de euro.

Din totalul celor 35 de companii analizate, 13 au inregistrat pierderi anul trecut, acestea ridicandu-se la un nivel total de aproape un miliard de euro.

Liderul acestui clasament al minusurilor este CFR SA, ale carui pierderi au ajuns anul trecut la peste 300 de milioane de euro. Podiumul este completat de prezente obisnuite cand vine vorba de pierderi, respectiv de Compania Nationala a Huilei, care a raportat un minus de peste 151 de milioane de euro, in timp ce medalia de bronz in cursa celor mai mari minusuri a fost adjudecata de CFR Marfa, cu un total de peste 127 de milioane de euro.

Citeste si

Foste aeronave, transformate in baruri sau restaurante. Top 5 localuri "aeriene" GALERIE FOTO

Top 10 cele mai bine platite slujbe ale viitorului