Daca ne uitam in jur, vedem tot mai multe semne potrivit carora criza s-a intors, insa, liderii politici din Vest privesc situatia fara sa aiba vreo reactie. SUA se lupta cu un deficit bugetar imens, zona euro se clatina si oficialii statelor europene nu gasesc nicio cale de stabiliza moneda unica.

A supravietui de pe o zi pe alta, a amana si apoi a minimaliza gravitatea evenimentelor, motto-urile politicienilor de pe ambele parti ale Atlanticului trimit semnale de alarma pe pietele bursiere. Mai mult, economistii trag linie si socotesc: panica din ultimele zile de pe burse seamana cu cea care a urmat dupa prabusirea bancii de investitii Lehman Brothers in 2008. De ce seamana atat de mult aceste doua situatii? Si acum, dar si atunci, bancile nu s-au mai imprumutat reciproc, lucru ce a facut ca lichiditatile depuse de institutiile financiare in cadrul bancii centrale sa se dubleze in doar cateva zile. BCE a reactionat si a intervenit pe piata, insa tot mai multe voci isi pun intrebarea cat va mai continua aceasta situatie. Cand va lua amploare aceasta criza financiara si cand va intra lumea in faliment.

Cu doar trei ani in urma, SUA se indrepta spre dezastru, lucru declasat de explozia unei bule imobiliare. Pentru a-si salva bancile si guvernele indatorate peste masura, statele din Vest au imprumutat sume mari de bani si si-au nationalizat bancile. Dar, asa cum sustine si fostul ministru de Finante al Germaniei, Peer Steinbrück, "focul a fost stins cu foc". Acum se pune intrebarea cine ii va mai scoate la liman pe salvatori? Mai precis, pe acele tari care au contribuit cu bani pentru a salva natiunile indatorate.

Occidentul nu a mai fost atat de slab de la cel de-al Doilea Razboi Mondial si nicioadata o criza nu a paralizat Europa, America si Japonia in acelasi timp, spun economistii. Tot mai multi considera ca, in SUA, toate problemele de acum vor duce inflatia la niveluri record, iar viitorul monedei unice este si el amenintat, in Europa.

Asa ca lucrurile sunt clare: fie zona euro va fi transformata intr-o uniune fiscala, fie statele mai slabe vor trebui sa paraseasca zona euro. Lumea risca sa intre intr-o spirala de scaderi, iar criza datoriilor slabeste cresterea economica. Insa, acest lucru nu pare sa ii preocupe foarte mult pe cei care gestioneaza criza in Europa si in Statele Unite. Ingrijorator este faptul ca nici ei nu par a fi convinsi ca mai pot salva state cu economii in cadere. Spre exemplu, nemtii sustin ca Fondul de urgenta al UE nu poate finanta si scoate la liman Italia, chiar daca este triplat. Alternativa este simpla: eurobondurile. Dar Germania se opune introducerii acestora pentru ca acestea ar putea aduce mari dezavantaje economiilor mai dezvoltate din Europa, dar SUA continua presiunile. Obama crede ca, in acest fel, daca Europa va tine piept crizei, SUA vor reactiona pozitiv.

Citeste si

Majorarea pensiilor si angajarile, blocate pana in 2014. Tichetele de masa si primele din sistemul public, sistate  

George Soros se retrage dupa 4 decenii de cariera, cu o avere de 15 mld. dolari. Trei metode sa faci bani ca renumitul investitor