Pe piata gri sunt tranzactionate obligatiuni care tehnic inca nu exista, in perioada de la anuntarea termenilor financiari pana la emiterea propriu-zisa a acestora, scrie FT.

In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati trebuie sa accepte pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%. 

Pentru obligatiuni vechi de 100 de euro, un investitor va primi noi titluri elene de 31,5 euro si obligatiuni in valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiara, cu maturitate in doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominala.

Noile obligatiuni elene vor avea maturiati de 11-30 de ani, cu scadente in perioada 2023-2042.  Autoritatile de la Atena au anuntat, vineri, ca investitori privati care detin obligatiuni ale statului elen in valoare de 172 miliarde euro, din totalul de 206 de miliarde euro, au acceptat preschimbarea datoriei, precizand ca aceasta va deveni obligatorie pentru toti creditorii privati ce detin titluri sub incidenta legii din Grecia. 

Grecia a primit acceptul pentru preschimbare de la investitori ce detin obligatiuni de 152 miliarde de euro sub incidenta legii elene, 85,8% din totalul de 177 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante din Grecia. La oferta de preschimbare au participat si investitori cu obligatiuni sub incidenta legii elene care au refuzat sa accepte, informeaza Mediafax.