Precizarea este inclusa in raportul de activitate al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru anul trecut si angajamentele stabilite pentru 2011.

Presedintele ANAF a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, ca un numar de 12 persoane au conturi in Elvetia in valoare totala de 50-60 milioane de euro, seful Fiscului mentionand ca institutia va verifica provenienta acestor venituri, iar daca nu va putea fi demonstrata, acestea vor fi impozitate cu 16%.

ANAF a infiintat anul trecut un departament care va controla veniturile persoanelor fizice in vederea impozitarii cu 16% a sumelor nedeclarate sau a caror sursa nu poate fi identificata si doreste ca in acest an sa tranforme acest serviciu in directie specializata.

Guvernul a decis la finele anului trecut, prin modificarea Codului Fiscal, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate sa plateasca un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Fiscul va verifica, intr-o prima etapa, persoanele cu venituri mari fara sa le notifice, iar pe perioada controlului poate solicita tertilor, inclusiv platitorilor de venit sau oricaror autoritati sau institutii publice, informatii sau documente pentru stabilirea situatiei fiscale reale.

In functie de datele colectate, organele fiscale pot inceta verificarea sau pot trece in etapa urmatoare de verificare fiscala, care presupune un control mai amanuntit al tuturor documentelor disponibile si in care pot fi solicitate si terte persoane pentru a da declaratii.

Organele fiscale pot solicita in timpul controalelor persoanelor cu venituri mari informatii cu privire la donatii, sponsorizari si succesiuni, precum si o situatie a cheltuielilor personale, a modificarii patrimoniului, a tranzactiilor cu metale pretioase sau a bunurilor mobile si imobile detinute.

Informatii suplimentare pot fi solicitate si in ceea ce priveste participatiile sau mandatele detinute in societati comerciale sau alte entitati, bunuri apartinand unor persoane fizice sau juridice puse la dispozitia persoanei fizice si imprumuturi acordate si/sau contractate.

Citeste si:

Propunere legislativa: Taxa pe averi de peste 500.000 de euro. Boc nu o considera prioritara