Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a fost mandatat sa ia masurile necesare pentru implementarea strategiei si vanzarea pachetului de actiuni printr-o oferta publica secundara initiala (IPO) la Bursa de Valori Bucuresti.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) recomanda Guvernului ca micii investitori sa beneficieze, la oferta de vanzare pe bursa a 20% din actiunile Tarom, de un discount fata de pretul la care vor putea subscrie jucatorii institutionali, si testarea interesului pietei.

Privatizarea vine intr-un moment in care TAROM se lupta pentru supravietuire, dupa ce a iesit pe pierdere in ultimii doi ani. Din cauza pretului ridical al petrolului, problemelor politice din Orientul Mijlociu si scaderii turismului de business, a pierdut multi clienti. Banii stransi din vanzarea actiunilor pot fi folositi pentru completarea flotei cu avioane noi.

"Cu siguranta compania TAROM ar saluta si investitiile cetateniilor romani, in cazul in care iesim pe  bursa asta ne-ar aduce un plus si ar putea sa conduca la dezvoltarea unei afaceriu solide", crede Gabriela Bordea, director general al Tarom.

Tarom trebuie sa taie insa mult si din costuri. Restructurarea a inceput deja si vor fi desfiintate cateva sute de posturi. Chiar si asa specialistii Bursei sunt usor sceptici. "O listare a Tarom ar trebui facuta cu foarte mare atentie pentru ca avem precedentul Petrom, care nu a dus o imagine buna. Pe termen lung ar fi o investitie buna", spune Simion Tihon, broker.

Momentul oportun

Surse participante la sedinta Executivului, de miercuri, au declarat ca premierul Emil Boc a solicitat ca termenul de vanzare a actiunilor sa fie stabilit de Executiv pentru a evita recentul esec al vanzarii la bursa a aproape 10% din Petrom. "Primul-ministru a avertizat ca nu trebuie sa se ajunga in situatia de a nu vinde acest pachet de actiuni, asa cum s-a intamplat cu pachetul de actiuni Petrom, si de aceea a cerut ca Guvernul sa stabileasca momentul vanzarii in functie de conditiile favorabile de pe piata", au precizat sursele citate.

Statul a vrut sa vanda, in iulie, pachetul de 10% din actiunile detinute in cadrul Petrom, dar nu a reusit cu toate ca a micsorat pretul.

Statul a anuntat la inceput, un pret maxim de 0,46 lei/titlu, iar cu cateva zile inainte de sfarsitul ofertei a stabilit un pret minim de vanzare, de 0,3708 lei/titlu. Intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, cu 13% sub cotatia bursiera a actiunilor de la momentul respectiv, insa Executivul nu a fost de acord cu aceasta valoare.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in iulie, ca a fost un esec faptul ca pachetul de 9,84% din actiunile OMV Petrom nu a fost vandut, dar ca decizia de a nu vinde sub pretul cerut a fost una politica, un semnal ca Romania nu este de vanzare la "pret de scrap".