In cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea peste 7 grade pe scara Richter, autoritatile sustin ca, doar in Bucuresti, dupa cel mai pesimist scenariu, ar muri 500.000 de persoane.

Si totusi soferii si-a facut asigurarea Casco pentru 4 milioane de masini, in schimb numarul celor care si-au pus la adapost locuinta este mult mai mic - doar 5% din 8,3 milioane de locuinte (printr-o politia de asigurare obligatorie). Ce-i drept riscurile in cazul unei masini sunt mult mai mari si mai probabile, insa daca luam in considerare un eventual seism, atunci asigurarea locuintei poate fi o necesitate.

O alta explicatie este faptul ca riscul de catastrofa naturala care afectează cel mai frecvent Romania este cel al inundatiilor, care, in intervalul 2005-2010, au provocat pagube totale de peste trei miliarde de euro, afectand locuinţe, poduri, diguri si drumuri. Acest lucru i-ar putea descuraja pe cei care traiesc la bloc si considera ca este putin probabil sa intre in aceasta categorie.

In Romania sunt asigurate in prezent circa doua milioane de locuinte, din care 460.000 prin polite obligatorii, iar companiile locale au subscris anul trecut prime brute de 971 mil. lei (230 mil. euro) din polite de asigurare im­potriva incendiilor si catastrofelor na­turale, potrivit datelor Ziarului Financiar.

Cat te costa asigurarea obligatorie

Daca ai o locuinta atunci trebuie sa stii ca pretul unei polite de asigurare obligatorie este de 10 sau 20 de euro, in functie de materialul din care este construita casa. Astfel, potrivit Legii 260/2008, tipul A de locuinta este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, iar tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic. Pentru tipul A - asigurarea te costa 20 de euro, iar pentru tipul B - 10 euro.

Asigurarea facultativa trebuie sa acopere cele trei riscuri incluse in polita obligatorie (cutremur, inundatii si alunecari de teren) si in limita sumei asigurate prevazute in aceasta, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei.

Citeste si Ce mai poti face daca firma ta de asigurare da faliment?

Acest lucru inseamna ca vei fi despagubit doar in aceste trei cazuri. In schimb, in cazul unei polite facultative, riscurile asigurate sunt mai numeroase, insa creste si pretul ei.

Pana cand trebuie sa inchei o asigurare obligatorie de locuinta?

Proprietarii care nu si-au asigurat locuintele pana la 15 ianuarie 2011, fie printr-o polita obligatorie, fie printr-una facultativa, pot fi sanctionati de autoritatile locale cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei, a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID.

In schimb, oficialii MAI au anuntat, in 15 decembrie 2010, ca proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie asigurarea de locuinta la un an de la inceperea emiterii politelor, respectiv 15 iulie 2010.

Cat te costa asigurarea facultativa si care sunt avantajele

Daca vrei sa-ti asiguri casa impotriva a mai multe riscuri, atunci poti apela la o polita de asigurare facultativa. Asta inseamna si ca vei plati mai mult, dar esti asigura si impotriva unor factori precum incendiile, caderile de corpuri straine sau furt. In plus, daca ai deja o asigurare facultativa nu mai trebuie sa inchei una obligatorie.

Sa vedem si cateva preturi. Am asigurat un apartament din Bucuresti, intr-un bloc construit in 1990, si am luat in calcul o valoare a bunurilor de 10.000. In plus, locuinta este intr-un imobil fara risc seismic.

Spre exemplu, vei plati anual 55 de euro daca te asiguri la Uniqa Plus si 62 de euro la Astra Asigurari. Ce riscuri ai incluse in aceasta politia? Esti protejat impotriva unui cutremur, inundatie, furt, talharie, furtuna, grindina, incendiu sau chiar caderea unor aparate de zbor.

La Ardaf te costa 66,5, iar la BCR Asigurari circa 93 de euro.