Cele 15 ministere reprezentate in Cabinet, alaturi de Ministerul Public, Secretariatul General al Guvernului si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si excluzand nou-infiintatul Minister al Afacerilor Europene, au consumat in acest an de la buget circa doua miliarde lei (echivalent a aproximativ 500 milioane euro) numai pentru intretinerea propriilor sedii.

Banii au fost folositi pentru rechizite de birou, materiale pentru curatenie, incalzit, iluminat, apa, canal, salubritate si reparatii curente, precum si pentru achizitionarea de mijloace de transport, mobilier, servicii de telecomunicatii.

La acelasi numar de ministere, cheltuielile totale pentru intretinerea sediilor au crescut de la 1,7 miliarde lei anul trecut la 2 miliarde lei in acest an si sunt indicate in continuare in crestere, la 2,2 miliarde lei in proiectiile bugetare pentru anul viitor.

Cheltuielile sunt pregatite deja sa creasca si in intervalul 2013-2015 la peste 2 miliarde lei, costuri care ar urma sa urce semnificativ in conditiile in care mai multe ministere nici nu si-au bugetat inca serviciile de intretinere.

Cei mai multi bani sunt cheltuiti de stat pentru rechizite de birou, materiale curatenie, incalzit, iluminat, apa, canal, salubritate si reparatii curente, totalul fondurilor alocate acestor servicii urmand sa creasca anul viitor la 1,3 miliarde lei, de la 1,26 miliarde lei in acest an. Pentru intervalul 2013-2015 se va ajunge sa fie platit si mai mult pentru servicii de intretinere a sediilor ministerelor, cheltuielile fiind estimate sa depaseasca in aceasta perioada 1,5 miliarde lei anual.

Pentru cumpararea de masini, mobilier si aparatura birotica, fondurile alocate ministerelor s-au dublat de la un an la altul, ajungand de la 289,2 milioane lei anul trecut la 457,6 milioane lei cheltuite in acest an. Achizitiile nu se opresc aici, pentru anul viitor fiind deja bugetate alte 503,8 milioane lei pentru astfel de echipamente.

Achizitiile de mijloace de transport atrag alte cheltuieli pentru carburanti si piese de schimb, fondurile alocate in acest sens dublandu-se de asemenea in interval de un singur an, de la 123,9 milioane lei anul trecut la 221,6 milioane lei in acest an si urmand sa ajunga la 235,7 milioane lei anul viitor. Pentru intervalul 2013-2015, Guvernul este pregatit deja sa scoata de la buget un total de 614,7 milioane lei numai pentru carburanti auto si piese de schimb.

Toate aceste cheltuieli ar putea fi reduse macar cu 150-200 milioane euro anual daca Guvernul ar decide ca in Palatul Parlamentului sau in alte cladiri mari detinute de stat sa functioneze impreuna cate 4-5 ministere, fara a mai lua in calcul economiile semnificative care ar rezulta din aplicarea acestui sistem la nivelul altor institutii publice, al agentiilor guvernamentale si al administratiei publice locale. Suplimentar acestor economii, bugetul de stat ar putea fi alimentat si cu fonduri obtinute din vanzarea sau inchirierea cladirilor in care au functionat ministerele delocalizate.