Potrivit unui indice calculat de Bloomberg, privind profitul fara riscuri, adus de obligatiunile suverane, Polonia a inregistrat cea mai mare crestere in randul a 25 de state analizate, pe parcursul a trei ani. 

Indicele aferent obligatiunilor poloneze a avansat cu 8,3%, luand in calcul fluctuatiile de preturi, comparativ cu o crestere de 4% in cazul obligatiunilor germane si de 3% pentru titlurile americane de Trezorerie. 

Obligatiunile Poloniei, pe locul noua in clasamentul general al profitabilitatii, au fost pe locul al doilea in functie de volatilitatea scazuta, dupa cele ale Japoniei. 

Investitorii straini si-au majorat anul trecut detinerile de obligatiuni poloneze la un nivel record, atrasi de un randament mediu de 5,3%, de peste doua ori mai mare decat cel al Germaniei si al SUA. 

Polonia, singura tara din Uniunea Europeana care a evitat recesiunea in 2009, este mai putin vulnerabila la fluctuatiile pietei de obligatiuni, intrucat fondurile de pensii sunt obligate sa investeaza minim 95% din active la nivel local. 

UniCredit si KBC Asset Management arata ca pretul obligatiunilor poloneze va continua sa creasca, datorita angajamentului premierului Donald Tusk de a reduce deficitul bugetar aproape la jumatate din nivelul actual. 

In ultimele doua decenii, Polonia a inregistrat o crestere medie a PIB-ului de 4,4%, comparativ cu 0,1% in anii '80, datorita privatizarilor, majorarii rezervelor valutare de 24 de ori, la 90 de miliarde de dolari si incetinirii inflatiei. Polonia, care a efectuat ultima plata catre Clubul de la Paris in martie 2009, intentioneaza sa indeplineasca criteriile pentru adoptarea euro pana in 2015, informeaza Mediafax.