Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbiri in afara retelei. Ultima reducere a tarifelor de interconectare pe segmentul telefoniei mobile a avut loc la 1 ianuarie 2009 pentru operatorii Vodafone si Orange, iar pentru Cosmote, RDS&RCS si Telemobil la 1 iulie 2010. "Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, tariful maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor in retele de telefonie mobila va fi de 4,05 eurocenti pe minut. A doua etapa de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila va avea loc la 1 septembrie 2012 cand se va practica un tarif de 3,07 eurocenti/minut", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Potrivit datelor autoritatii, reducerile din prima etapa sunt cuprinse intre 19% si 30%, pana la niveluri simetrice pentru toti operatorii de telefonie mobila - Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil si Vodafone, urmate de o a doua etapa de reducere cu 24% a tarifelor tuturor operatorilor, incepand cu 1 septembrie 2012.

In privinta tarifelor de interconectare pentru retelele de telefonie fixa, nivelurile propuse au ramas neschimbate fata de cele propuse in consultare si anuntate de ANCOM in prima parte a lunii august.

Astfel, tarifele de interconectare pentru retelele de telefonie fixa care vor fi practicate de cei 52 de operatori de profil vor scadea cu 15% la 1 ianuarie, de la 0,97 eurocenti/minut la 0,82 eurocenti/minut, si cu 18% la 1 iulie 2012, la 0,67 eurocenti/minut, rezultand o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa pana la mijlocul anului viitor. "Tarifele nu vor mai putea fi diferentiate in functie de intervale orare", se precizeaza in comunicat.

Ultima reducere a tarifelor de interconectare pe segmentul telefoniei fixe a avut loc la 1 iulie 2009.

Tarifele propuse de ANCOM au fost stabilite pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene.

ANCOM urmeaza sa notifice noile tarife Comisiei Europene, Organismului autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice (BEREC) si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Comisia Europeana, BEREC si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.

Potrivit datelor ANCOM, piata telecom a scazut cu 6,6% in 2010, la 3,6 miliarde de euro (15,3 miliarde de lei).

Citeste si

Surpriza de la BNR. Banca centrala reduce dobanda cheie. Analisti: „Nu va avea un impact semnificativ asupra economiei"