Barilul de petrol a atins in dimineata zilei de joi cotatii de 119,52 de dolari/baril, intalnite ultima oara in august 2008. Pretul se afla atunci pe traiectoria descendenta, dupa un balon speculativ care impinsese preturile pana la 147 dolari/baril. Libia, al 12-lea exportator al lumii si-a diminuat productia de 1,6 milioane de barili pe zi cu un sfert, fiind pentru prima oara de la izbucnirea manifestatiilor in Africa si Orientul Mijlociu cand oferta de aur negru este efectiv diminuata.

Peste trei sferturi din exporturile de petrol si gaze libiene ajung in Europa. Aceasta este una din explicatiile pentru care petrolul Brent tranzactionat la Londra a cunoscut o accelerare mult mai puternica fata de cel WTI, tranzactionat la New York.

Diferenta dintre cele doua varietati s-a adancit la peste 15 dolari in favoarea Brent. Ingrijorarile privesc si riscul de contagiune in Arabia Saudita, care produce aproximativ 10% din oferta mondiala, si detine cele mai importante capacitati de rezerva, care pot echilibra oferta in conditiile unor deficite neprevazute.

Preturile mari ale petrolului, daca nu este vorba doar de un elan ascendent de scurta durata, pot afecta revenirea din economia globala. Pietele de capital din SUA si Europa au reactionat negativ, iar continuarea tulburarilor ar putea imprima corectii importante pentru indicii pietelor de actiuni.

Francul elvetian, cautat in perioade de incertitudine, a atins un nivel record in fata dolarului american iar aurul s-a apropiat la un procent de maximele istorice. Perioada urmatoare va face cel mai probabil deliciul speculatorilor.

Dincolo de volatilitatea generata de marcarile de profituri, riscuri planeaza in continuare asupra pretului petrolului. In cazul unei extinderi a instabilitatii catre Arabia Saudita, maximele istorice ale anului 2008 ar putea fi puse sub semnul intrebarii.

sursa:www.xtb.ro .