BNR a redus joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, dupa o decizie similara in noiembrie, la ultima sedinta din 2011. 

"Nervozitatea investitorilor in privinta Ungariei submineaza increderea in intreaga regiune, iar Bucurestiul isi asuma anumite riscuri in ceea ce priveste cursul de schimb. Insa tinand cont de cresterea leului in raport cu euro de la scaderea din noiembrie, BNR a luat probabil decizia potrivita, in contextul scaderii inflatiei si incetinirii cresterii economice", potrivit comentariului aparut pe blogul FT. 

Leul a fost anul trecut cea mai solida moneda din Europa Centrala si de Est, depreciindu-se cu numai 2% pe ansamblul lui 2011 in raport cu euro, iar inflatia a scazut in septembrie si noiembrie la minime istorice dupa 1990, de aproximativ 3,4%. 

Totodata, economistii considera ca BNR are spatiu de manevra pentru noi reduceri "modeste" ale dobanzii cheie in urmatoarele luni, din moment ce inflatia ar trebui sa ramana pe un trend descendent. 

"Este loc pentru noi reduceri ale dobanzii, deoarece dobanda reala (raportata la prognoza de inflatie a bancii centrale) este de 2,75%, prea ridicata pentru situatia economica actuala. Deoarece cererea externa se va reduce in primul semestru din 2012, sustinerea cererii interne prin conditii mai relaxate de politica moentara ar fi binevenita", comenteaza Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank pentru Reuters, preluat de blogul FT. 

FT face si o scurta paralela intre situatia Romaniei si cea a Ungariei, tara aflata la marginea unei crize financiare severe. 

"Spre deosebire de Ungaria, Romania a acceptat nevoia de a ramane in relatii bune cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au aranjat o linie de credit de precautie de 5 miliarde de dolari. Insa obiectivul Guvernului de a reusi o crestere a PIB de peste 2% in acest an este o provocare in contextul crizei din zona euro, cel mai mare partener comercial si financiar al Romaniei. Astfel, banca centrala de la Bucuresti carmuieste Romania pe ceea ce pare a fi drumul cel bun, insa nu poate face mare lucru in privinta apelor involburate in care navigheaza", avertizeaza FT. 

Si analistii Capital Economics fac o comparatie intre Romania si Ungaria, notand ca banca centrala de la Budapesta a fost nevoita sa creasca agresiv dobanda anul trecut, la 7%, cel mai ridicat nivel din UE, si va continua sa o urce in acest an din cauza presiunilor de pe pietele financiare. 

"De importanta cruciala, stabilitatea politica si acordul cu FMI au oferit BNR spatiu sa reduca dobanzile ca reactie la deteriorarea perspectivei de crestere economica. In contrast, absenta acestor ancore cheie in Ungaria inseamna ca dobanzile vor continua sa fie ridicate pentru a sprijini forintul", apreciaza economistul William Jackson de la Capital Economics. 

Economia romaneasca va fi afectata sever in acest an de scaderea cererii din zona euro, pe fondul crizei datoriilor de stat, iar leul nu poate fi imun la variatia apetitului pentu risc la nivel mondial.  Astfel, Capital Economics anticipeaza ca BNR nu va mai relaxa politica monetara in acest an.  In plus, cresterea cererii interne, sustinuta si de reducerea dobanzilor, nu va compensa pentru scaderea exporturilor, iar economia romaneasca se va contracta in acest an cu 0,5%, apreciaza analistul, reiterand o estimare anterioara a institutiei, scrie Mediafax.