"Situatia din Camera Deputatilor a fost discutata de premier cu ministrii, iar premierul le-a spus ca a fost comisa ‘o greseala pe linie’. Nu au fost analizate solutii, precizandu-se ca, deocamdata, se asteapta decizia presedintelui", au spus sursele citate.

Modificarile adoptate de Camera Deputatilor se refera la aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, considerandu-se ca acesta este unul dintre mijloacele de mentinere a nivelurilor preturilor la alimente precum painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul.

"In plen a fost adoptata, la vot final, initiativa noatra de reducere a cotelor de TVA pentru produsele alimentare de baza. Iata ca deja unul dintre obiectivele programului de guvernare lansat la Congres a fost atins", a declarat presedintele Comsiei de Buget-Finante din Camera, deputatul PSD Viorel Stefan.

El a sustinut ca initiativa PSD+PC si PNL a fost votata marti si de catre ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, desi in punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizeaza ca nu sustine acest proiect de lege.

"Initiativa legislativa va intra in vigoare de la momentul publicarii in Monitorul Oficial", a mai spus Viorel Stefan.

Reprezentantii Guvernului si parlamentarii PDL sustin insa ca este vorba de o eroare si ca nu au stiut ce voteaza.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a spus, despre votul dat pentru reducerea TVA la alimente la 5% ca a fost "o eroare", precizand ca a crezut ca voteaza "pentru raportul de respingere".

"S-a pus problema unui raport de respingere si votul a fost pentru raport de respingere", a subliniat Ialomitianu, care este deputat si a votat in favoarea proiectului de lege privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza.

Ministrul Finantelor a precizat ca, in acest moment, sunt doua solutii: fie presedintele tarii retrimite legea in Parlament, fie Guvernul corecteaza actul normativ.

Pe de alta parte, ministrul Muncii, Ioan Botis, si-a asumat votul, precizand ca atata timp cat Legislativul s-a pronuntat, Executivul trebuie sa aplice legea.

Botis a aratat ca, potrivit principiului separarii puterilor in stat, este atributia Parlamentului de a vota legi, iar a Executivului de a le pune in aplicare.

"Legislativul s-a pronuntat, noi, Executivul, trebuie sa punem in aplicare", a sustinut ministrul Muncii.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, a declarat ca parlamentarii PDL si UDMR nu au stiut ce voteaza atunci cand au decis scaderea TVA la alimentele de baza si ca taxa nu poate scadea pentru ca s-ar incalca acordul cu Fondul Monetar International.

"Acest vot este o greseala parlamentara. N-au stiut ce voteaza. TVA nu are cum sa ramana asa, la 5%, pentru ca acest lucru ar incalca acordul cu FMI", a spus Radulescu.

Camera Deputatilor fiind forul decizional, legea urmeaza sa fie transmisa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare.

Vezi aici cat pierde statul dupa diminuarea TVA pentru alimentele de baza

Vezi AICI daca si cu cat se vor ieftini alimentele