Mai exact, un bitcoin valoreaza de 4,8 ori mai mult decat dolarul american. Spre deosebire de valute digitale, aceasta trece printr-o retea independenta de controlul bancar central.  
 
Utilizatorii au tranzactionat aproape 4.3 milioane de dolari in ultimele 24 de ore, folosind insa valuta digitala.

"Intotdeauna exista ceva care sta la baza puterii unei monede" , a explicat analistul Simon Lelieveldt pentru Reuters.

Cu toate ca "pentru bitcoin nu exista nicio banca centrala, aceasta nu este manevrata de institutii”, tocmai acest lucru acesta atrage atat de multi utilizatori. Expertul admite ca este fascinat de noua moneda de schimb datorita faptului ca limita absoluta construita in sistemul online este de 21 de milioane de bitcoin-uri. „Daca incerci sa obtii mai mult decat atat, vei fi scos din sistem”, adauga el.

Bancile n-au niciun cuvant de spus

Potrivit celor de la Reuters, moneda a trecut insa granitele lumii virtuale. De pilda, un proprietar al unui bar de pe o insula elena accepta pe langa euro, si bitcoin-uri. Grecul recunoaste ca i-a placut noul schimb monetar pentru ca nu este in niciun fel controlat de institutiile bancare.

"Eu nu pun bani deoparte, in banci. Am incredere in euro, ca simbol, dar nu am incredere in banci si nu vreau ca ele sa faca bani din castigurile mele", este explicatia grecului.

 Problema este ca platile prin bitcoin sunt greu de urmarit si nu ofera informatii vizavi de identitatea utilizatorilor. Practic, vorbim despre un anonimat care protejeaza utilizatorii oferind de extragerea datelor de companiile de publicitate.

In acelasi timp bitcoin faciliteaza comertul ilegal, fiind un instrument foarte facil pentru spalarea de bani. De exemplu, moneda a capatat destul de multa notorietate prin intermediul site-ului Silk Road, unde vanzatorii ofera heroina ori pistoale Beretta 9mm in schimbul monedei digitale.

Cu toate acestea, exista si un alt public interesat de tranzactiile legale cu bitcoin. De pilda, un om de afaceri britanic din China marturiseste ca foloseste moneda in negocierile pe care le poarta cu firmele din Asia, Europa si America, din cauza restrictiilor locale privind trimiterea valuta pentru companiile straine. ”In doar cateva ore mi-am umplut contul cu lichiditati prin tranzactiile cu bitcoin, iar in doar cateva ore”, spune acesta.

Consultantul online Jon Matonis este de parere ca bitcoin ar putea fi un perfect "cip digital de poker" pentru jocurile de noroc, dar si un mod facil prin care imigrantii ar putea trimite bani acasa.
Regulament

Pentru autoritati insa, bitcoin reprezinta un puzzle. Moneda nu se potriveste cu definitia banilor electronici, data de Autoritatea Serviciilor Financiare din Marea Britanie, deoarece nu este emisa in schimbul primirii de fonduri, scrie Reuters.

Enigma economica

 Existenta unei asemenea monede este, de asemenea, un puzzle economic. Valoarea banilor depinde de convingerea utilizatorilor ca acestia valoreaza ceva. Totodata se ia in calcul teoria economica potrivit careia oamenii nu vor tranzactiona prin intermediul noii monede, asteaptand ca valoarea acestora sa creasca pana la limita de 21 milioane de dolari.

Acest lucru inseamna ca odata ce toate bitcoin-urile sunt in circulatie, nu vor exista presiuni inflationiste interne pentru a se devaloriza. Mai mult de o amenintare este tsunami-ul celorlalte forme digitale de bani, care incep sa fie oferite de state si de companii.