Potrivit Ministerului Muncii, din anul 2005 si pana in 2010, numarul persoanelor adulte cu handicap din judetul Sibiu a ajuns la peste 20.000, in conditiile in care in alte judete, cu o populatie dubla fata de acesta, exista un numar mediu de 13.000-14.000 de persoane adulte cu handicap.

In urma reevaluarii facute de Comisia Superioara de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap la Sibiu, s-a constatat ca din 1.057 de persoane reevaluate, doar 140 au, in realitate, un handicap.

"Prin urmare, au fost anulate 917 certificate de handicap, iar din 732 de pensionari cu certificate cu handicap, 679 de persoane, adica 92,76%, nu prezentau niciun handicap si le-au fost anulate certificatele", a declarat ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

Ministrul a precizat ca persoanele reevaluate reprezinta doar 4% din totalul adultilor cu handicap din judetul Sibiu, atragand atentia ca numai in aceste cazuri este vorba de un prejudiciu de 8,2 milioane de euro.

Potrivit institutiei, majoritatea celor carora li s-au anulat certificatele aveau doua mari categorii de afectiuni medicale: afectiuni respiratorii – astm bronsic sau bronhopneumonie cronica, si afectiuni psihiatrice, cu preponderenta retard mintal.

Claudia Boghicevici a mai spus ca aceasta situatie nu mai poate fi tolerata, judetul Sibiu demonstrand ca exista o problema de sistem si de management defectuos in varful conducerii Directiei Generale de Protectie a Persoanelor cu Handicap.

In consecinta, ministerul va continua verificarile si in alte judete, urmatoarele pe lista fiind Iasi, Arges, Bistrita-Nasaud si Vrancea.

Citeste si:

Romania, furata zi de zi. Cum puteam economisi 4,5 miliarde de euro din achizitii publice