In lipsa unui cadru legislativ care sa interzica sau sa reglementeze acest tip de comert, se pot ridica doar probleme de moralitate. Insa pana la urma, cine este mama? Cea care te naste sau cea care te creste?

Cu un sot plecat la munca in strainatate si un copil in grija, o femeie in varsta de 31 de ani a decis ca singura ei solutie ca sa faca rost de bani este sa accepte sa fie mama surogat.

O alta tanara are acelasi plan. Pare dispusa sa duca o sarcina noua luni, pentru ca in final sa isi cumpere un apartament cu doua camere. Cuplul care o "angaja" platea 1.500 de euro pe luna de sarcina, plus lunile in care femeia ar fi alaptat.

In acest moment, legislatia romaneasca nu reglementeaza in niciun fel situatia mamelor de imprumut. Practic se merge pe incredere, dar asta nu inseamna ca cea care isi imprumuta pantecul nu se poate razgandi si nu o sa vrea sa pastreze ea bebelusul.

Astfel, spun avocatii, se poate ajunge la infractiune prin faptul ca mama purtatoare poate santaja cuplul care a apelat la ea si intr-un astfel de context se trece in zona penalului.

Pe de alta parte, multi medici recunosc ca sunt tot mai dese situatiile in care cuplurile care nu pot avea urmasi platesc o alta femeie ca sa le poarte copilul.

Deocamdata, in Parlament este in dezbatere doar o lege privind fertilizarea in vitro, insa initiatorii nu au luat in calcul si statutul mamelor surogat.