1. John Hancock

Cladirea cu 60 de etaje a fost inaugurata in 1976. Designul sau minimalist si birourile practice au atras multe firme care s-au grabit sa-si inchirieze spatii aici. Insa, turnul zgarie-nori nu a fost lipsit de probleme. In primii ani, ferestrele s-au dovedit a fi foarte sensibile. Pana in 1992 au fost inlocuite 10.000 de ferestre, iar costurile cu reparatiile au depasit 5 milioane de dolari. Cauza: peretii nu au fost bine izolati.

2. Centrul Ray si Maria Stata

Deschis in 2004, centrul Ray si Maria Stata, din cadrul Universitatii Massachusetts, a fost proiectat de arhitectul Frank Gehry pentru suma-record de 300 de milioane de dolari. Acesta gazduia laboratoarele de informatica, care au fost partial distruse din cauza unei erori de constructie, care a dus la igrasie, iar peretii pur si simplu se macinau.

Reprezentantii Universitatii au platit ale 1,5 milioane de dolari pentru reparatii.

3. CNA Center

Una dintre cele mai inalte cladiri din Chicago a fost inaugurata in 1972. Cu 44 de etaje si vopsita in rosu, este mai mult decat imposibil sa nu o remarci. Totusi, nici aceasta nu a fost ocolita de probleme. In 1999, o bucata dintr-o fereastra de la etajul 29 a cazut pe trotuar si a cauzat moartea unei persoane. Reabilitarea a costat 18 milioane de dolari si, lunar, ferestrele sunt verificate atent.

4. Hotelul-spa Vdara

Din exterior, hotelul luxos din Las Vegas poate parea tentant, are dotari de ultima generatie, mini-bar si sala de fitness. Insa, din 2009 si pana acum, peretii stralucitori, dintr-un material ce imita oglinda, le-au adus numai neplaceri proprietarilor. Razele soarelui se reflectau in zecile de oglinzi si apoi in zona piscinei. Aici, zeci de clienti s-au plans de faptul ca pielea le-a fost arsa.

5. Aon Center

A treia cea mai mare cladire din Chicago a fost construita in 1973, iar exteriorul ei a costat o avere pentru ca era realizat din marmura. Totusi, desi rezultatul a fost unul spectaculos, la un an distanta, bucati intregi de marmura au inceput sa se desprinda. Asa ca, refacerea fatadei, cu granit de data aceasta, a costat nu mai putin de 80 de milioane de dolari.

Citeste si

Mitul etichetei "fabricat in China". Profitul ramane, de fapt, la americani

Geniul din mainile caruia Apple spera sa obtina miliarde de dolari. Este Comandor al Marii Britanii si ia lectii de la samurai