Presedintele a spus ca s-a stabilit ca UE va acorda o contributie de circa 200 de miliarde euro la FMI, din care 150 de miliarde contributie a statelor din zona euro si 50 de miliarde - contributie a statelor non-euro.

"Statele care sunt in acord cu Fondul nu trebuie sa participe la facilitate", a precizat presedintele. Seful statului a adaugat ca "nu a ridicat nimeni problema ca statele care sunt in acord cu Fondul sa participe la facilitate".

"Romania n-ar fi incapabila sa participe - n-as vrea sa fie titlu - pentru ca sunt diverse moduri de a participa", a spus Basescu, oferind exemplul crearii unui plasament la BNR.

"Nu vreau sa ganditi ca Romania nu este in stare sa participe la un efort solidar", a spus presedintele, adaugand insa ca, "sigur, nu avem un excedent care sa ne permita sa facem cadouri". "Nu este o oferta dar, daca ni s-ar cere, nu suntem o tara neputincioasa, putem reactiona", a spus Basescu, la Bruxelles.

Premierul Emil Boc a declarat, de asemenea, ca tara noastra nu va fi obligata sa contribuie la capitalizarea FMI, pe datele actuale, dar ca trebuie asteptate concluzia liderilor UE.

"Din datele pe care le am la acest moment, concluzia este ca tarile care sunt intr-un acord cu FMI nu contribuie la acest fpond suplimentar, dar vom astepta concluziile UE pentru a vedea daca se mentine acest punct de vedere", a spus Boc, la postul public de radio.

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a spus, insa, ca "Ideea de baza este de a mari capacitatea de imprumut a Fondului. Pana la aceasta decizie, Fondul avea disponibile circa 285 miliarde de euro bani buni de imprumutat. Cred ca cu aceasta decizie s-a crescut capacitatea de imprumut a Fondului, fond care are si capacitatea de multiplicare mult mai mare. El poate sa imprumute si de la guverne terte bani si sa-i imprumute la cele care au nevoie. Faptul ca Romania va contribui si ea cu o catime mica la aceasta suma este un pret care trebuie platit pentru ca de acum incolo trebuie sa ne obisnuim ca beneficiile vin la pachet si cu pretul". 

Printre masurile convenite joi seara, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numara suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale. Potrivit comunicatului transmis la finele discutiilor de joi, statele membre au la dispozitie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort. 

Astfel, statele din zona euro ar urma sa contribuie cu 150 miliarde euro, iar bancile centrale ale tarilor din afara zonei euro ar trebui sa vina cu alte 50 miliarde euro. Consiliul UE a invitat si "comunitatea internationala" sa aduca contributii similare la resursele FMI.

The Economist avertizeaza Romania: “Puneti-va centura de siguranta! 2012 va fi un an greu” Ce “dureri de cap” va avea Bucurestiul la anul