Este pentru prima oara cand institutia isi ia un angajament atat de precis. Totusi, imediat dupa publicarea comunicatului, actiunile de pe Wall Street au scazut.

Bursa din Statele Unite inregistra o volatilitate extrem de puternica imediat dupa sedinta de politica monetara a Fed, dupa ce in prima parte a sedintei a crescut puternic, investitorii fiind atrasi de preturile scazute.

La scurt timp dupa sedinta Rezervei Federale, indicele industrial Dow Jones se afla in scadere cu 1,53%, Standard & Poor's 500 cu 1,1%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 0,67%.

Fed a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 0-0,25% si s-a angajat sa pastreze politicile de sprijinire a economiei pentru cel putin inca doi ani.

Este insa neclar daca decizia, care nu implica un angajament privind noi fonduri pentru cumpararea de obligatiuni, va fi suficienta pentru a oferi un punct de sprijin bursei din Statele Unite, dupa ce acestea au pierdut 15% in ultimele doua saptamani.

Cresterea economica a SUA se dovedeste considerabil mai slaba decat asteptarile, indicand ca inflatia, care s-a temperat recent, va ramane sub control in viitorul previzibil, mentioneaza Fed.

"Fed anticipeaza ca situatia economica, incluzand o rata redusa de utilizare a resurselor si o perspectiva pentru inflatie temperata pe termen mediu, va garanta, probabil, un nivel scazut al ratelor la fondurile federale cel putin pana la mijlocul anului 2013", se arata intr-un comunicat al Fed.

Dobanda de politica monetara a bancii centrale americane se afla la un minim istoric, in banda de variatie 0-0,25%. Fed a reafirmat si politica de a reinvesti fondurile unui portofoliu de obligatiuni, fara sa ofere detalii.

Decizia Fed vine intr-un moment de instabilitate pe pietele de capital, cauzat de amplificarea temerilor privind riscurile la adresa economiei mondiale, dupa retrogradarea ratingului Statelor Unite de catre agentia Standard & Poor’s.

Decizie anticipata de analisti

Deczia Fed a fost anticipata de analistii consultati de Bloomberg, care consideraau, ieri, inainte de sedinta bancii centrale, ca Fed va relaxa politica in acest an prin instrumente monetare sau la nivel de mesaj.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, si colegii sai analizeaza folosirea unor noi politici neconventionale, netestate. Totul dupa ce doua runde de achizitie de active financiare, totalizand 2.300 de miliarde de dolari, au esuat in a genera suficienta crestere economica si in a reduce somajul. 

"Probabilitatea unor masuri cu impact puternic este mai ridicata. Totusi, s-ar putea sa nu vrea sa se creada ca raspund atat de direct la preturile actiunilor", a spus Vincent Reinhart, fost analist-sef pentru politica monetara la Fed.

Banca ar putea astepta pentru a anunta o noua runda de achizitie de active pana la 26 august, cand Bernanke va sustine un discurs la Jackson Hole, Wyoming.

"Problemele pot fi rezolvate", a declarat Barack Obama, vizibil deranjat de efectele retrogradarii Statelor Unite.

Bursa Statelor Unite a inchis ieri pe minus. Indicele Dow Jones a pierdut 5,55%, dupa cea mai proasta zi din octombrie 2008 incoace. La trei zile de cand Statele Unite au pierdut calificativul suprem Triplu A, presedintele Barack Obama s-a hotarat sa ia taurul de coarne, desi nu a fost tocmai inspirat.

"Pietele vor creste si vor scadea, dar noi vorbim de Statele Unite ale Americii. Indiferent ce ar spune o agentie, America a fost si va ramane intotdeauna o tara de ratingul triplu A", a spus presedintele SUA.

Jurnalistii de la CNN au facut chiar un experiment. In timp ce presedintele promitea marea cu sarea, pe ecran rula evolutia bursei din New York. Tendinta indicelui Dow Jones a fost una singura. In jos.

"Ca de obicei, cand iese Obama la tribuna, toata lumea incepe sa vanda si asta s-a intamplat si acum", a declarat Jason Weisberg, trader la Bursa din New York.

Cu toate acestea, unii analisti sunt de parere ca efectul retrogradarii Statelor Unite nu va avea efecte pe termen mediu si lung. Cel mult 2 saptamani.

Lucrurile sunt departe de calmare si in Europa. Dupa Grecia, Spania si Italia, economistii privesc tot mai ingrijorati spre Paris. Institutul de Cercetare Economica din Berlin avertizeaza ca Franta ar putea fi urmatoarea tara care risca sa-si piarda ratingul.

In plus, Elvetia ar trebui sa anunte masuri concrete pentru a frana aprecierea francului, care a inceput sa afecteze exporturile Tarii Cantoanelor. Mai mult, elvetienii trec masiv granita in Germania si Franta, si cumpara marfuri de acolo, lasandu-si comercianti fara clienti si, ca atare, fara venituri.