"Atatia bani cat avem, atat sa cheltuim. Daca putem sa mancam o paine intreaga o mancam, daca putem sa mancam trei sferturi de paine, mancam trei sferturi, dar deocamdata nu mai luam sfertul celalalt din alta parte, ca las' ca odata si odata o sa plateasca cineva." Aceasta este filosofia omului care conduce, in aceste vremuri grele, Ministerul de Finante.

In timp ce mediul privat strangea randurile, sectorul public dormea linistit. Statul veghea…

Salariile vor scadea cu 25%, ne spune ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Este cazul tuturor bugetarilor, mai putin al celor care prin reducere ar cobori sub salariul minim pe economie. Pentru acestia, reducerea se opreste la salariul minim pe economie. Iar in ceea ce-i priveste pe pensionari, se va reduce valoarea pensiei platite. Astfel, punctul de pensie se modifica, fiind redus cu 15%.

Domnul presedinte a fost foarte direct pe partea de reduceri, deci acolo unde lucrurile sunt absolut necesare pentru a echilibra un sistem care, din pacate, intr-o perioada de crestere economica a depasit cu mult posibilitatea oferita inclusiv de cresterea economica, ce s-a dovedit a nu fi vesnica”, a spus Vladescu intr-un interviu acordat Pro TV si incont.ro.

Ulterior, in anul in care sectorul privat, cel care plateste efectiv taxele si impozitele, adica sursa platii salariilor, a pensiilor si a tuturor celorlalte cheltuieli bugetare, s-a ajustat foarte dur, cu 20-25%, sectorul public a ramas neschimbat. Si eu am dat intotdeauna exemplul din lumea dumneavoastra, a media, a jurnalistilor”, arata ministrul Finantelor.

Am auzit in cursul anului trecut despre ajustari salariale sau ajustari de personal intre 20 si 50%, in diverse trusturi, in diverse locuri. Si aici putem discuta si despre intreprinderi private, unde s-a redus personalul si ne uitam la rata somajului, care acrescut masiv in 2009, in conditiile in care in sectorul public nu s-a ajustat deloc”, spune Vladescu.

Salariu mai mic pentru Boc si Basescu

Tuturor alesilor, bugetari, le va scadea salariul cu 25%. “Da, si presedintelui, si prim-ministrului, si ministrului Finantelor. Veti vedea lucruri mai dure, pentru ca nu va mai exista, de exemplu, niciun secretar de stat membru in Consiliul de Administratie.  Nu va mai exista niciun membru din cabinetul vreunui demnitar membru in Consilii de Administratie, deci vom interzice prin lege acest lucru”, avertizeaza seful de la Finante.

Iar toti cei care lucreaza in intreprinderi de stat si beneficiaza de avantaje vor fi taxati suplimentar pentru a-i duce catre un nivel rezonabil”, adauga acesta.

De ce nu taxa pentru cei bogati?

Aud foarte mult discutii de ce nu majorari de taxe care sa-i afecteze pe cei bogati si sa-i sustina pe cei saraci. In primul rand, o majorare de taxe, in momentul de fata, ar afecta in continuare pe cei care deja s-au ajustat. Deci dupa ce oamenii din sectorul privat au pierdut 10-20% din venituri, am veni si am impozita suplimentar”, declara Sebastian Vladescu.

O crestere a TVA-ului ar insemna ca aceasta povara, care este a sectorului bugetar si pe care trebuie sa ne-o asumam, o distribuim uniform: sa spunem ca noi, bugetarii, care suntem un sfert sau 20% din lucratori, ajustam pe tot ansamblul 5%, toata lumea plateste cu 5% mai mult si atunci noi stam bine merci in continuare. Nu se poate si nu cred ca din punct de vedere economic, inclusiv pentru bugetari, aceasta masura ar fi fost corecta. Efectul unei masuri de crestere a taxelor vis-a-vis de riscul de a accentua recesiunea economica, nici nu are rost sa mai spun ca ar fi fost o masura extrem de periculoasa”, considera oficialul.

Unde trebuie sa ne ajustam? Aud ca pe cheltuielile materiale. Acestea, in momentul de fata, sunt 6%. Ca sa ajustam 2% din cheltuielile materiale, ar fi trebuit sa le taiem cu o treime. Jumatate din cheltuielile materiale sunt strict pentru sanatate. Iar cheltuieli de capital, eu niciodata nu voi fi de acord sa le reducem in Romania in acest moment, pentru ca singura sansa de a face un pas inainte este sa acceleram absorbtia de fonduri comunitare, sa implementam proiecte si sa sustinem mediul privat prin diverse modalitati, limitate, din cauza ca resursele noastre sunt foarte limitate”, precizeaza ministrul Finantelor.

Sa mergem in zona cea mai sensibila din punct de vedere social, in zona cheltuielilor sociale si a pensiilor. E dramatic sa iei acum unui pensionar 15% din pensie, dar in acelasi timp o buna parte dintre pensionari si discutam despre mai mult de 1 milion de oameni care beneficiaza de pensie sociala fara niciun fel de contributie. E foarte mica, dar este sustinuta tot de cele 3 milioane de oameni care muncesc. Si le diminueaza lor pensia pe viitor”, arata Vladescu.

"Eu cred ca trebuie sa implementam acest pachet. Daca nu putem sa-l implementam, atunci va trebui neaparat sa plecam acasa", conchide ministrul Finantelor.