Evolutia a consemnat o reluare a trendului puternic de scadere inceput la sfarsitul lunii iulie, care parea sa se tempereze in ultimele zile. Un alt semn ingrijorator este ca volumul de tranzactionare a fost mai mare decat intr-o zi obisnuita, fiind vandute 11,4 miliarde de actiuni, maximul din aceasta saptamana.

Indicele Nasdaq a pierdut 5,22%, S&P 500 a scazut cu 4,46%, iar Dow cu 3,68%. "Vom intra in recesiune? Majoritatea participantilor din piata se asteptau la o crestere lenta dar stabila, in timp ce statisticile si situatia financiara din SUA si strainatate au perturbat aceste asteptari", a declarat Richard Weiss, senior manager la compania American Century Investments.

Sectoarele economice asociate cel mai mult cu dezvoltarea economiei au fost lovite mai puternic. IBM a scazut cu 4,5%, United Technologies cu 5,5%, in timp ce cotatia Oracle a coborat cu 8,3%.

Actiunile bancilor au avut, de asemenea, o evolutie negativa, dupa un articol in cotidianul Wall Street Journal privind o analiza a autoritatilor financiare ale SUA asupra subsidiarelor americane ale bancilor din Europa. Citigroup a scazut cu 6,3% si Morgan Stanley cu 4,8%.

La jumatatea sedintei indicele Dow Jones era in scadere cu 3,63%, iar Nasdaq cu 4,29%.

Bursa americana a primit o lovitura neasteptata din partea Wall Street Journal care a anuntat ca Rezerva Federala a avut discutii extinse cu sefii sucursalelor principalelor banci europene, temandu-se de efectele pe care le-ar putea avea criza datoriilor din Europa asupra sectorului bancar american.

Pretul aurului bifeaza un nou record

Pretul aurului a crescut cu 2% la peste 1.820 dolari uncia, iar cotatia petrolului destinat pietei americane a scazut cu mai mult de patru dolari, in urma mai multor date negative privind economia Statelor Unite.

Alt factor care a influentat piata este anuntul Rezervei Federale din New York privind analizarea vulnerabilitatilor subsidiarelor din SUA ale bancilor europene la o posibila escaladare a presiunilor financiare.

La ora 15:23 GMT, aurul spot era in crestere cu 1,9%, la 1.822,29 dolari uncia, dupa un maxim de 1.825,99 dolari uncia atins in timpul tranzactiilor. Metalul pretios este pe cale sa inregistreze un avans de 9% in decurs de doua saptamani, cea mai buna performanta intr-un astfel de interval de la jumatatea lui februarie 2009.

Bursele asiatice se clatina

Bursele din Asia au inchis vineri in scadere, cu indicele pietei din Corea de Sud in declin cu 5%, din cauza ingrijorarilor ca economia Statelor Unite intra din nou in recesiune, in timp ce unele banci din Europa se confrunta cu dificultati de finantare pe termen scurt.

Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokio a pierdut 1,9%, indicatorul KOSPI din Coreea de Sud a coborat cu peste 5%, iar piata taiwaneza cu peste 3%, indicand presiuni mai mari pe pietele cu expunere pe sectorul tehnologic.

Titlurile germane, la pamant

Cel mai grav afectate au fost titlurile germane, evolutie atribuita de traderi impactului interzicerii tranzactiilor de tip short-selling asupra actiunilor financiare din alte state europene, dar si intensificarii temerilor legate de incapacitatea politicienilor de a veni cu un plan de rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro.

Sectorul bancar, expus la criza datoriilor din zona euro, a inregistrat o scadere de 6,6% si un declin de 29,7% de la inceputul acestui an.
Printre bancile ale caror actiuni au scazut puternic se afla Barclays si Societe Generale, ambele cu 11,6%.

In Germania, titlurile Commerzbank au coborat cu 10,5%.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a inchis in scadere cu 4,9% si a consemnat cea mai grava cadere dupa martie 2009. "Piata incepe sa ia in calcul o recesiune. Datele publicate de Rezerva Federala din Philadelphia sunt absolut abominabile", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Indicele privind activitatile de afaceri calculat de Rezerva Federala din Philadelphia a scazut la -30,7 puncte, de la 3,2 puncte in iulie. Analistii anticipau ca indicele va urca la 3,7 puncte.

Vanzarile de locuinte scad, cresc cererile pentru ajutor de somaj in SUA

Date separate au aratat ca vanzarile de locuinte din SUA au scazut in mod neasteptat in iulie.

Alti factori care au influentat negativ bursele internationale sunt un anunt al Rezervei Federale (Fed) a statului american New York privind analizarea vulnerabilitatii subsidiarelor din SUA ale bancilor europene la o posibila escaladare a presiunilor financiare, revizuirea in scadere a estimarilor Morgan Stanley privind perspectivele economiei mondiale si cresterea peste asteptari a numarului de cereri pentru indemnizatii de somaj in SUA.

Indicele londonez FTSE100 a pierdut 4,49%. Bursa din Frankfurt a inchis in scadere cu 5,82%, cea din Paris cu 5,48%, Milano cu 6,15%, iar cea din Madrid cu 4,7%. La Atena, bursa a scazut cu 3,38%, iar cea din Elvetia cu 4,15%.

Citeste si

Restrictiile de munca din Spania ar putea afecta jumatate dintre romanii din aceasta tara

Renovarea si retehnologizarea Palatului Parlamentului costa 5,5 milioane de euro. VIDEO