Preturile marfurilor au scazut de asemenea generalizat, din cauza cresterii aversiunii investitorilor fata de risc, care a sprijinit, de altfel, moneda americana.

"Temerile privind riscul ca moartea lui Kim Jong-il sa conduca la o provocare din partea Coreei de Nord impinge la vanzari. Anuntul vine intr-o perioada cand piata financiara era deja fragila", comenteaza un analist al Hyundai Securities Seoul.

Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut luni 2,9%, iar bursa sud-coreeana a inchis in coborare cu 3,4%, dupa ce a scazut cu pana la 5% in cursul sedintei de tranzactionare.

Ministrul japonez al Finantelor, Jun Azumi, a declarat ca monitorizeaza evolutia pietelor financiare in urma anuntului privind decesul liderului nord-coreean.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in coborare cu 1,3%, iar dolarul s-a apreciat cu 0,5% fata de yenul japonez. Moneda americana a urcat cu 0,3% in raport cu un cos de valute de referinta. Tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York indica scaderi de 0,6%.

Dolarul se afla in crestere, atat fata de moneda europeana, cat si in raport cu moneda nationala sud-coreeana (won-ul), fata de care a castigat 1,4%. In aceasta dimineata, la Seul, un dolar se vindea cu 1,1175 woni.

Motivul pentru care won-ul se prabuseste este opacitatea in care este invaluita Coreea de Nord, dar si faptul ca detine arme nucleare. Incertitudinea este, cu siguranta, un element negativ”, a spus, pentru Financial Times, Sacha Tihanyi, analist la Scotia Capital.

Presa locala a anuntat, in aceasta dimineata, ca liderul communist de la Phenian, Kim Jong-il, a murit sambata, succesorul lui fiind desemnat fiul acestuia Kim Jong-un.

Liderul nord-coreean Kim Jong-il a murit. Fiul sau ii va urma la conducerea singurei dinastii comuniste din istorie

Bursele europene au deschis in scadere, din cauza temerilor privind situatia din Asia

Bursele europene au deschis luni in scadere, temerile privind situatia economica globala fiind accentuate de anuntarea mortii liderului nord-coreean Kim Jong-il, care ar putea genera instabilitate in Asia de nord-est, iar pesimismul investitorilor a fost accentuat si de avertismentele Fitch.

Indicele FTSEurofirst 300, al celor mai importante actiuni europene, a coborat cu 0,4% pana la ora 8:05 GMT (10:05 ora Romaniei), dupa ce a inchis vineri in scadere cu 0,5% din cauza zvonurilor privind iminenta reducerii ratingurior unor state.

Actiunile petroliere, care cresc puternic in perioade de expansiune economica, au inregistrat pierderi importante luni dimineata in Europa, indicele sectorului debutand in scadere cu 0,8%.

"E o piata a speculatorilor, nu se vad investitii pe termen lung, Cred ca urmeaza o saptamana slaba, cu volume foarte reduse. Toata lumea vorbeste despre situatia incerta din Coreea de Nord, iar Fitch a avut niste formulari destul de dure in comunicat (transmis vineri seara - n.r.). Se pare ca Europa nu va rezolva nimic pana cand nu se va regasi la marginea prapastiei", comenteaza un analist londonez.

Marile puteri ale lumii sunt in stare de alerta dupa moartea lui Kim Jong-il

Mai multe puteri ale lumii, printre care se numara SUA, Japonia si Coreea de Sud, au anuntat ca sunt in stare de alerta, dupa anuntul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il.

Guvernul japonez a convocat luni o reuniune de urgenta pe teme de securitate, dupa anuntul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il. Mai mult, premierul nipon Yoshihiko Noda a anulat un discurs pe care urma sa il pronunte la pranz, la Tokyo, si a mers imediat la biroul sau pentru a discuta cu principalii ministri. "Sunt la curent cu informatia si am dat instructiuni pentru a fi verificata", a declarat el presei.

Ministrul Apararii, Yasuo Ichikawa, a declarat ca nici o miscare suspecta a armatei nord-coreene nu a fost semnalata. "Am cerut (comandantilor militari) sa stranga informatii si sa fie vigilenti", a afirmat el, la finalul unei reuniuni. "Nu am fost informat despre ceva neobisnuit".

Japonia, care a ocupat peninsula coreeana in prima jumatate a secolului XX, nu are relatii diplomatice cu Coreea de Nord, pe care o considera o amenintare.

Statele Unite al Americii, pe de alta parte, urmaresc atent informatiile privind decesul liderului nord-coreean Kim Jong-il, a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe.

"Urmarim indeaproape informatiile privind moartea lui Kim Jong-il. Presedintele (Barack Obama) a fost pus la curent si suntem in contract strans cu aliatii nostri din Coreea de Sud si Japonia. Noi ramanem angajati pentru stabilitate in peninsula coreeana, precum si pentru libertatea si securitatea aliatilor nostri", a afirmat Jay Carney, intr-un scurt comunicat.

Coreea de Sud si-a plasat armata in stare de alerta si a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord. Seulul i-a cerut de asemenea aliatului sau american, care mentine 28.500 de militari pe teritoriul sau, sa sporeasca supravegherea prin satelit si cu avioanele, a precizat un purtator de cuvant al Statului Major al armatei sud-coreene.

Cele doua Corei sunt, din punct de vedere tehnic, inca in stare de conflict armat, de la armistitiul precar semnat la finalul Razboiului din Coreea (1950-1953). Relatiile deja precare dintre cele doua Corei s-au deteriorat in martie 2010, cand Seulul a acuzat Phenianul ca a atacat cu torpile o corveta militara, omorand 46 de marinari. Phenianul a dezmintit intotdeauna ca s-a aflat la originea acestui atac. Dar artileria nord-coreeana bombarda cateva luni mai tarziu, in noiembrie, o insula sud-coreeana din apropierea frontierei lor maritime comune, provocand moartea a patru persoane, intre care doi civili.