Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cost indicativ (nivelul de la care incep negocierile cu investitorii) de 7% si cu o valoare de cel putin 500 de milioane de dolari. Tara noastra profita de conditiile de bune de pe piata prin stabilirea costului in jurul a 7%, a declarat, marti, pentru Reuters, secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi.

Valoarea imprumutului porneste de la 500 milioane de dolari, pentru ca este vorba despre o emisiune de tip benchmark, a declarat Dragoi pentru Mediafax. Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC. 

"Cred ca este pozitiv ca Guvernul revine in sfarsit pe piata. Fundamentele continua sa se imbunatateasca, iar programul cu FMI-UE se desfasoara fara probleme, astfel ca interesul investitorilor ar trebui sa creasca in continuare pe parcursul anului", a declarat Raffaella Tenconi, economist la divizia din Londra a Bank of America Merrill Lynch. 

Costul de asigurare a datoriei Romaniei impotriva riscului de default se situeaza la 3,91 puncte procentuale, cu aproape doua puncte sub cel al Ungariei, potrivit datelor companiei de servicii financiare CMA. 

Romania are rating "Baa3" din partea Moody's si "BBB-" de la Fitch, ambele in categoria recomandata pentru investitii. Doar Standard & Poor's atribuie Romaniei calificativ "BB+", din categoria nerecomandata investitorilor. 

Tensiunile de pe pietele financiare internationale s-au redus in ultima perioada, iar costurile de imprumut au coborat pentru mai multe state europene, sustinut de masurile fara precedent luate de Banca Centrala Europeana pentru asigurarea de lichiditati in sistemul financiar.

Bogdan Dragoi a declarat, la mijlocul lunii ianuarie, ca Romania se va finanta la extern de pe piata americana, intrucat bancile europene, principalii cumparatori de obligatiuni in euro, se confrunta cu presiuni legate de noile cerinte de capital. 

Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.  Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.