Autoritatile de reglementare de pe piata de capital din Statele Unite, dar si cele din Franta, vor analiza situatia produsa de S&P, ieri cand a anuntat, din greseala, ca a retrogradat ratingul Frantei, a declarat o sursa citata de Wall Street Journal. Greseala agentiei de evaluare financiara a tulburat pietele financiare intr-un moment in care incrtederea in economia Europei este oricum fragila.

"Este un incident foarte serios. Aceasta intamplare demonstreaza ca suntem intr-o situatie extrem de volatila, ca pietele sunt extrem de tensionate, asa ca jucatorii de pe aceste piete trebuie sa fie extrem de rigurosi si sa actioneze cu responsabilitate" , a declarat intr-un comunicat comisarul european pentru piata interna, Michel Barnier.

S&P a transmis, joi, din greseala un mesaj catre abonatii unui serviciu al companiei in care sugera ca ratingul "AAA" al Frantei a fost revizuit in scadere, eroare care a dus pentru putin timp la scaderea actiunilor pe piata americana.

Eroarea S&P a speriat investitorii deja ingrijorati de criza datoriilor de stat din Europa, alimentand temerile ca a doua mare economie a zonei euro a fost cuprinsa de furtuna de pe pietele europene.

Incidentul a contribuit la cea mai abrupta crestere a dobanzilor obligatiunilor de stat franceze de la lansarea euro, in 1999.
Intr-un comunicat transmis la aproape doua ore dupa incident, S&P a aratat ca mesajul a fost cauzat de o ereoare tehnica si nu de vreo intentie a agentiei de a lua vreo decizie in privinta Frantei. S&P a aratat ca ratingul Frantei ramane AAA, cu perspectiva stabila, si ca a inceput o investigatie interna pentru a determina cu exactitate cauzele erorii de joi.

"Este cu atat mai important, din moment ce nu vorbim despre jucatori mici de pe piete, ci chiar de una dintre cele trei mari agentii de rating, o agentie care are o responsabilitate speciala. Nu doresc sa comentez greseala in sine, care a fost recunoscuta imediat de Standard & Poor's. Autoritatea europeana pentru agentii de rating, alaturi de AMF, autoritatea franceza pentru piete financiare, vor investiga aceasta chestiune si vor trage concluziile", a aratat Barnier.

El a adaugat totodata ca agentiile de rating, "si nu numai", trebuie reglementate riguros, strict si conform unei legislatii solide in Europa.

Ratingul Frantei, destabilizat de Standard & Poor`s

Standard & Poor's a transmis, ieri, din greseala, un mesaj catre abonatii unui serviciu al companiei in care sugera ca ratingul "AAA" al Frantei a fost revizuit in scadere, eroare care a dus pentru putin timp la scaderea actiunilor pe piata americana, potrivit Bloomberg.

S&P si-a recunoscut ulterior greseala si a reconfirmat calificativul Frantei la "AAA", cu perspectiva stabila.

"Din cauza unei erori tehnice, a fost trimis automat un mesaj astazi (joi, n.r.) catre abonatii serviciului Global Credit Portal al S&P, in care se sugera ca ratingul Frantei a fost schimbat. Calificativul Frantei ramane la «AAA/A-1», cu perspectiva stabila, iar acest incident nu este legat de nicio actiune de evaluare aflata in desfasurare. Investigam cauza erorii", potrivit unui comunicat al agentiei.

Ca urmare a reducerii eronate a ratingului, indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 1,5%, in timp ce costul de imprumut al obligatiunilor statului francez pe zece ani a urcat pana la 3,48%, cel mai inalt nivel din iulie pana in prezent.

S&P a mai gresit si la jumatatea anului, cand a calculat eronat datoria publica a Statelor Unite si a scazut ratingul celei mai mari economii a lumii.
 
Analistii considera ca ratingul "AAA” al Frantei s-ar putea afla in pericol, din cauza extinderii crizei datoriilor suverane si a expunerii bancilor franceze fata de tari precum Grecia sau Italia.

Citeste si: