Tranzactia a fost autorizata cu conditia respectarii unor angajamente asumate voluntar de Agrana Zucker.

Austriecii si-au asumat obligatia ca 5 ani sa nu cumpere nicio alta fabrica de zahar de la alti jucatori din Romania. De asemenea, s-au angajat ca pana la 30 septembrie 2017 sa transfere catre procesatorii de zahar brut anumite licente de import obtinute in baza statutului de rafinarie cu activitate permanenta al fabricilor Liesti si Urziceni. 

"Prin transferul licentelor de import catre alti producatori de zahar, in conditii nediscriminatorii, Agrana asigura concurentilor accesul la surse alternative de aprovizionare cu materie prima ieftina. Aceasta va permite celorlalti producatori de zahar sa concureze efectiv cu Agrana. Totodata, transferul licentelor elimina posibilitatea consolidarii pozitiei Agrana pe piata achizitiei de materie prima", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. 

Agrana si-a luat angajamentul de a transmite autoritatii de concurenta un raport anual, in cazul in care transferul licentelor nu va fi posibil, iar Agrana le va utiliza in nume propriu.

Agrana Zucker, membra a grupului Agrana din Austria, a anuntat in februarie ca va prelua de la Lemarco SA, unul dintre cei mai mari producator de zahar din Romania, fabricile de la Urziceni (judetul Ialomita) si Liesti (judetul Galati). 

Agrana mai detine in Romania doua fabrici de zahar la Buzau si Roman, fiind prezenta pe piata prin marcile Margaritar si Coronita. 

Agrana Zucker este cel mai mare producator de zahar din Europa Centrala si de Est, potrivit companiei, si mai are operatiuni in Europa in zona produselor pe baza de dextroza, preparatelor pe baza de fructe pentru industria lactatelor si sucurilor concentrate cu aroma de fructe. 

Grupul austriac are afaceri anuale de aproximativ 3 miliarde euro, cu 55 de fabrici si 8.500 de angajati in 26 de tari. 

Agrana a bugetat pentru acest an afaceri de 958 de milioane de lei in Romania, fata de 1,18 miliarde de lei anul trecut, dar vrea un profit de aproape 22 de milioane de lei, dupa ce in 2013 a inregistrat pierderi de 101 milioane de lei. 

Compania austriaca Agrana Zucker detine 91,81% din actiunile Agrana Romania, iar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului are 4,05% din titluri.