Marti, un ziar chinez scria ca Alcon a platit doctorilor “onorarii pentru cercetare” printr-o terta parte, cu scopul de a mima teste clinice care de fapt nu au avut loc niciodata.

Este a doua astfel de acuzatie cu care compania s-a confruntat in ultimul timp, dupa ce cu doar o luna mai devreme s-a spus ca a oferit mita pentru a-si creste vanzarile de medicamente.

Novartis a anuntat printr-un comunicat de presa ca se aliniaza in totalitate legislatiei din China si ca va lua masuri imediate pentru a investiga problema.

Alcon nu tolereaza activitatile care nu sunt in conformitate cu legile si reglementarile de pe pietele pe care activeaza. Atunci cand identificam orice fel de operatiune inadecvata, remediem imediat situatia”, se arata in comunicatul de presa emis de companie.

China se afla de ceva vreme intr-o campanie nationala pentru demascarea coruptiei din tara.

In urma cu o luna, acelasi grup farmaceutic elvetian Novartis era acuzat ca a dat mita medicilor din China pentru vanzarea unui medicament de tratare a cancerului, potrivit unei foste angajate citata de publicatia chineza 21st Century Business Herald, transmitea la vremea respectiva Bloomberg. Este al doilea caz de acest fel dupa cel al grupului francez Sanofi.

Angajata, identificata cu pseudonimul Li Li, a declarat ca directorul ei i-a cerut sa cheltuiasca 50.000 de yuani (8.170 dolari) in vederea vanzarii a 50 de doze ale medicamentului Sandostatin LAR destinat tratarii cancerului de stomac, relata publicatia.

Un caz similar de saptamana aceasta se refera la o marca de mancare pentru bebelusi, detinuta de grupul francez Danone. Producatorul desfasoara o ancheta privind unele acuzatii conform carora compania ar fi dat mita unui spital din China pentru a-I folosi produsele, scrie BBC.

Potrivit China Central Television (CCTV), Dumex ar fi dat in mod intentionat bani doctorilor si asistentelor din orasul Tianjin, pentru ca acestia sa-i promoveze produsele. Dumex si-a expirmat “consternarea” in ceea ce priveste acuzatiile. “Firma Dumex Baby Food respecta cu strictete la regulile si legile chineze”, a venit prompt raspunsul companiei.

Aceste acuzatii vin in contextul in care China efectueaza o ampla investigatie pe piata serviciilor medicale si a medicamentelor, care cuprinde cazuri de coruptie ce totalizeaza 350 de miliarde de dolari.

Autoritatile de la Beijing cerceteaza mai multi giganti farmaceutici din strainatate, inclusiv pe pe britanicii de la GlaxoSmithKline, pentru ca ar fi mituit medici din spitale ca sa le promoveze produsele.