Gigantul IT si-a extins de mult aria de servicii si produse oferite, asa ca nu mai poate fi privit acum drept un simplu motor de cautare. Printre ariile in care si-a manifestat dorinta de cercetare si inovare se numara masinile care se conduc singure, smartphone-uri, tablete si chiar lansarea de baloane gigant in aer.

Calico este ultima gaselnita a americanilor si urmareste tratarea bolilor care sunt asociate inaintarii in varsta. La inaugurare, reprezentantii Google au spus ca noua companie este una independenta si ca se va concentra pe tratarea bolilor de inima, a cancerului si Alzheimerului.

Potrivit Organizatiei Mondiale pentru Sanatate, speranta medie de viata pentru britanici este de 79 de ani pentru barbati si de 82 de ani pentru femei. Mai ingrijorator este insa faptul ca peste o treime dintre ei ajung sa se imbolnaveasca de cancer.

 “Bolile si imbatranirea ne afecteaza tuturor familiile. Pe termen lung, daca vom continua sa acordam atentie sistemului de sanatate si biotehnologiei, cred ca putem imbunatati milioane de vieti”, a spus Larry Page, CEO al Google.

Criogenie, clonare si nanoterapie sunt cateva dintre metodele propuse de Google

Crioterapia se foloseste deja in sporturi precum fotbal si rugby. Echipa de fotbal a Frantei a apelat la aceasta metoda in timpul Cupei Europene din 2012, iar echipa de rugby din Tara Galilor foloseste aceeasi motoda. Aceasta presupune expunerea jucatorilor in camere cu temperaturi scazute (pana la minus 120 grade Celsius) pentru perioade extrem de scurte, lucru ce ar trebui sa grabeasca recuperarea organismului.

Viermele Planarian a fost descoperit in 2012 de un grup de cercetatori de la Universitatea Nottingham. Acesta are capacitatea de a se regenera la nesfarsit, iar cercetatorii vor sa il studieze mai indeaproape pentru a vedea cum se poate aplica metoda si in cazul oamenilor. De obicei, cand celulele stem se divid (ca sa vindece o rana sau pentru crestere), incep sa dea semne de imbatranire. In cele din urma isi pierd capacitatea de inlocuire, lucru care nu se intampla si in cazul viermelui Planarian.

Oamenii de stiinta de la Google vor studia clonarea din perspectiva inlocuirii anumitor organe bolnave, avand in vedere ca multe decese au loc din aceasta cauza. Iar inlocuirea unui rinichi bolnav, spre exemplu, cu un altul care sa provina din acelasi corp este mult mai buna decat transplantul de la o alta persoana. Ca sa nu mai vorbim ca sa elimina lungile liste de asteptare pentru bolnavi. Experimentele de pana acum pe soarecii de laborator s-au dovedit un succes, insa se merge pana intr-acolo incat cercetatorii mizeaza inclusiv pe crearea de organe umane viabile cu ajutorul imprimarii 3D.

Nanotehnologia este de asemenea o solutie pe care Google o ia in calcul pentru prevenirea imbatranirii.

Calico este ultimul exemplu al faptului ca motorul de cautare se distanteaza incet de afacerile online, care i-au adus atata succes. A intrat pe piata telefoanelor mobile, a ochelarilor inteligenti si are de gand sa construiasca o masina care sa se conduca singura. Ultimul plan al americanilor este la fel de indraznet, pentru ca vizeaza sectorul energetic. Google a anuntat recent ca va cumpara toata electricitatea generata de o ferma eoliana ce urmeaza sa fie construita in Texas.