"GFR/Grampet este o societate bancabila, solida financiar, fara datorii la stat, un important angajator roman si un important contributor la buget, care isi mentine angajamentul de a plati suma ofertata in cadrul licitatiei. Conform calendarului stabilit prin caietul de sarcini, am depus deja garantia de 10 milioane de euro, suma importanta pentru o piata precum cea din Romania. Avem discutii in prezent cu institutii financiare din top 5 mondial si avem certitudinea ca vom face plata conform conditiilor stabilite", a afirmat omul de afaceri.

El a adaugat ca orice "companie serioasa" face, de asemenea, anvergura cu credite bancare, in completarea fondurilor proprii.

"Grampet - GFR continua sa se concentreze asupra procesului de privatizare a CFR Marfa, conform conditiilor si graficului convenite cu Ministerul Transporturilor. In aceasta perioada, atentia noastra se indreapta asupra strategiei de integrare a CFR Marfa in GFR/Grampet ulterior semnarii contractului, cat si asupra obtinerii avizului Consiliului Concurentei pentru tranzactie", a spus Stoica.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca firma care a castigat licitatia pentru a cumpara CFR Marfa nu are banii necesari pentru a plati suma convenita si cauta bani "pe la banci", el intreband de unde va mai avea compania bani de investitii pentru modernizarea CFR Marfa.

El a aratat ca Grupul Feroviar Roman - GFR are propriile credite si trebuie sa imprumute "circa 200 de milioane sa plateasca noua companie", nefiind prea multe banci dispuse sa finanteze aceasta suma.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ulterior ca din datele de pana in prezent nu rezulta nimic in neregula cu vanzarea CFR Marfa, dar ca nu este exclus sa fie intocmit un dosar penal la sugestia televizata a presedintelui Basescu pentru castigatorul licitatiei, deoarece asa se intampla cu cine il "supara" pe acesta.

GFR, parte a grupului Grampet controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investitii de mediu.

Gruia Stoica, proprietarul GFR

Grampet a fost desemnat castigator al licitatiei pentru transportatorul feroviar de stat din Croatia

Grampet a fost desemnat castigator al licitatiei pentru preluarea operatorului de stat de transport feroviar de marfa din Croatia, a mai spus Gruia Stoica, proprietarul grupului.

"In plus, ramanem in pole-position in competitia pentru privatizarea operatorului feroviar de stat din Bulgaria, BDZ Cargo, unde asteptam continuarea privatizarii dupa asezarea situatiei politice", a spus Stoica.

In luna iunie Stoica a anuntat ca urmeaza sa depuna oferte pentru privatizarea companiilor feroviare de transport marfa din Bulgaria si Croatia, BDZ Cargo si HZ Cargo, cu afaceri cumulate de 250 milioane euro si un numar total de 10.000 de angajati.

Chiritoiu: "Nu am primit notificarea privind CFR Marfa. Decizia va fi a CC sau a Comisiei Europene"

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca GFR nu a notificat deocamdata tranzactia privind CFR Marfa, acest tip de documente fiind trimise de obicei dupa semnarea contractului, iar decizia privind concentrarea economica va fi luata de institutie sau de o structura a CE.

"Deocamdata nu am primit notificarea din partea Grup Feroviar Roman. De obicei, aceasta este trimisa dupa semnarea contractului, insa legislatia da posibilitatea sa poata fi trimisa si inainte", a declarat Chiritoiu pentru Mediafax.

Notificarea intra exclusiv in sarcina cumparatorului si include o serie de documente privind activitatea celor doua companii, dar si despre piata pe care activeaza. Acesta poate fi trimisa, din punct de vedere legal, si inainte de semnarea acordului, in cazul in care se face dovada intentiei ferme de realizare a tranzactiei, insa in marea majoritate a cazurilor documentele sunt trimise dupa incheierea contractului.

Legislatia nu prevede un termen privind transmiterea notificarii, insa in lipsa aprobarii autoritatii de concurenta cumparatorul nu poate realiza efectiv preluarea controlului. "Am discutat cu reprezentantii Comisiei Europene, care asteapta sa vada notificarea. Dupa dimensiunea companiilor nu ar fi o tranzactie de competenta CE, insa dupa ce vom primi notificarea vom discuta daca preiau ei cazul sau ni-l lasa noua", a mai spus Chiritoiu.

Termenul pentru luarea unei decizii din partea autoritatii de concurenta, care poate fi pozitiva, negativa sau pozitiva cu conditii, este de sase luni.