Ministerul italian de Finante ofera 540 de milioane de actiuni investitorilor institutionali, iar UniCredit, Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs si Mediobanca intermediaza vanzarea actiunilor guvernului italian, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Actiunile sunt scoase la vanzare pentru un pret cuprins intre 4 euro si pretul la care sunt tranzactionate titlurile Enel pe bursa, potrivit unor surse citate de Bloomberg, scrie Mediafax.

Titlurile Enel au urcat cu 8,1% in ultimele 12 luni, conferind companiei italiene o valoare de piata de 38,1 miliarde de euro. Guvernul italian detine o participatie de 31,24% la Enel.

Cum sa-ti platesti taxele si impozitele in 5 minute. Metoda rapida care te scuteste de stat la cozi

In noiembrie anul trecut, Enel a atras 3,13 miliarde de euro din vanzarea prin oferta publica a 21,92% din actiunile detinute la compania spaniola Endesa. Grupul italian detinea o participatie de 92% la compania Endesa.

Potrivit unui comunicat postat miercuri pe site-ul companiei, Enel a suspendat vanzarea activelor de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania.

Consiliul de administratie al Enel SpA s-a reunit astazi (miercuri, 25 februarie, n.red.), sub conducerea Patriziei Grieco, si a examinat planul anuntat pe 10 iulie 2014 privind vanzarea activelor din Europa de Est. In lumina prioritatilor strategice din planul industrial care va fi prezentat comunitatii financiare pe 19 martie, consiliul a hotarat sa suspende procesul de vanzare a activelor de distributie si furnizare din Romania, dar sa continue cu vanzarea activelor de generare din Slovacia”, informeaza comunicatul.

In Romania, unde Enel controleaza o treime din piata distributiei de energie, grupul detine 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Guvernul de la Roma vrea sa vanda mai multe active in acest an, in conditiile in care Italia are o datorie care se ridica la 2.000 miliarde de euro, fiind una dintre cele mai indatorate tari europene. Astfel, premierul Matteo Renzi vizeaza obtinerea unei sume echivalente cu 0,7% din produsul intern brut al Italiei in perioada 2015-2017, prin renuntarea la unele participatii detinute la diverse companii.

Executivul italian planuieste sa vanda in acest an 40% dintre actiunile detinute la operatorul postal Poste Italiane si o participatie de 49% la controlorul de trafic aerian Enav. Pentru anul viitor, guvernul vizeaza renuntarea la 40% dintre actiunile de la compania feroviara de stat Ferrovie dello Stato.