Pretul final al achizitiei este mai mic decat cel anuntat initial in luna ianuarie, de 2,3 miliarde de dolari, dupa reevaluarea stocurilor, se arata in comunicatul Lenovo, citat de CNBC.

Aproximativ 1,8 miliarde de dolari vor fi platite in numerar, iar restul in actiuni.

CEO-ul Lenovo, Yang Yuanqing, a declarat ca aceasta tranzactie reprezinta un nou "motor de crestere" pentru compania sa, explicand ca estimeaza ca divizia de servere sa aduca venituri de 5 miliarde de dolari in primul an.

Desi afacerea diviziei de servere IBM se afla inca in spatele celor similare ale HP si Dell, Yang a precizat ca este increzator ca va putea creste cota de piata a unitatii, "combinand tehnologia preluata de la IBM cu operatiunile eficiente ale Lenovo".

In aprilie, tranzactia a fost suspusa unei investigatii din partea autoritatilor americane, pentru a se stabili daca, prin preluarea de catre Lenovo, utilizarea serverelor IBM de catre diverse institutii ale statului american, retelele de telefonie si unele companii ar putea reprezenta vulnerabilitati pentru securitatea SUA.

Lenovo, care in 2005 a cumparat si divizia de PC-uri a IBM, a transmis Comisiei care s-a ocupat de aceasta investigatie ca nu va avea acces la serverele existente in SUA, intrucat IBM va continua sa ofere servicii de mentenanta pentru acestea timp de cinci ani, cu posibilitatea extinderii acestei perioade.

O analiza a Bloomberg privind contractele de achizitie arata ca printre institutiile americane care au cumparat servere IBM se numara Pentagonul, FBI si Departamentul pentru Securitate Nationala. De asemenea, serverele sunt utilizarte la scara larga si de operatorii de telefonie mobila AT&T, Verizon Communications si Sprint.

Preluarea diviziei de servere a IBM reprezinta cea mai recenta achizitie efectuata de Lenovo in ultimul an, dupa ce, la inceputul lui 2014, compania a anuntat ca va plati 2,9 miliarde de dolari pentru a cumpara divizia de smartphone-uri Motorola detinuta de Google.

In 2013, Lenovo a depasit Hewlett-Packard si a devenit cel mai mare producator de calculatoare personale din lume.