Meg Whitman, directoarea HP, va castiga de acum inainte 1,5 milioane de dolari, pentru munca depusa in cadrul companiei. Este cel de-al treilea an in care Whitman ocupa aceasta pozitie, iar pentru primii doi ani se multumise cu o plata de numai un dolar, potrivit documentelor date publicitatii marti.

Cresterea salariala urmeaza sa fie aplicata retroactiv, de la 1 noiembrie, data care marcheaza inceputul anului fiscal pentru HP.  

Hewlett-Packard sustine ca salariul urias o aduce pe Whitman in linie cu restul directorilor de companii mari.

HP a strans castiguri de cinci miliarde de dolari in decursul ultimului an fiscal, insa, per ansamblu, firma a inregistrat o scadere a veniturilor cu 12% in ultimii doi ani, pe fondul vanzarilor tot mai mici de PC-uri.   

Pentru ca lumea s-a reorientat catre smartphone-uri si tablete, Whitman a incercat sa schimbe cursul afacerii, indreptand HP spre partea de software, analiza a datelor si servicii de consultanta tehnologica.

CEO-ul a acceptat o plata formala, de numai un dolar, odata cu preluarea functiei, Meg Whitman fiind oricum miliardara. La scurt timp dupa ce a venit la HP, au fost facute 30.000 de disponibilzari, din cauza perioadei financiare grele pe care firma o traversa.  

Livrarile mondiale de PC-uri vor continua sa scada anul viitor, cu un ritm estimat de 3,8%, la circa 300 de milioane de unitati, nivel inregistrat ultima oara in 2008.  Anul trecut, vanzarile de PC-uri au scazut cu 7%, iar declinul din 2013 va fi peste cel estimat initial de International Data Corporation, citat de Financial Times.   

HP se afla la jumatatea unui plan de redresare de cinci ani menit sa reduca dependenta companiei de vanzarile de PC-uri, iar Dell s-a delistat de la bursa, pentru a se putea reorganiza. In schimb, Lenovo, compania chineza care a devenit cel mai mare producator de PC-uri la nivel mondial, a reusit sa creasca in continuare.

Principalul motiv de ingrijorare pentru piata PC-urilor este faptul ca utilizatorii acestora au putine motive sa inlocuiasca un sistem vechi cu unul mai nou, avand in vedere ca acestea nu sufera modificari notabile, considera Jay Chou, analist la IDC. In consecinta, durata de viata a PC-urilor continua sa creasca, limitand avansul pietei.    Piata corporate pentru PC-uri a evoluat ceva mai bine decat cea de consum, intrucat companiile au adoptat mai lent tabletele, iar unele au inlocuit sistemele de operare Windows XP care se apropie de incheierea ciclului de viata.