Nicolescu s-a intalnit joi cu o delegatie a Enel, condusa de Luca D’Agnese, membru al boardului grupului italian responsabil pentru activitatea internationala.

"Le-am comunicat celor de la Enel solicitarea statului roman cu privire la clarificarea situatiei dividendelor in societatile de distributie detinute de Enel in Romania dar si faptul ca din punct de vedere al statului roman, retelele de distributie reprezinta active cu caracter strategic. In plus, i-am informat oficial ca exista interes din partea unor companii romanesti in ceea ce priveste preluarea unor parti din operatiunile lor in Romania, existand sprijinul total al statului roman pentru companiile cu actionariat romanesc", a afirmat Nicolescu, citat intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Departamentul pentru Energiei mai precizeaza ca Legea privatizarii a fost modificata tocmai pentru a putea permite companiilor de stat sa cumpere alte firme, prevedere inexistenta in legislatia anterioara.

Enel a anuntat in luna iulie ca a inceput procesul de vanzare a operatiunilor de distributie si vanzare a energiei din Romania si Slovacia, in cadrul unui program de reducere a datoriilor. Vanzarea acestor active este estimata sa se realizeze pana a sfarsitul acestui an.

In Romania, Enel vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Aceste companii opereaza o retea de electricitate de 91.000 de kilometri si distribuie circa 14TWh de electricitate anual, cu o cota de piata de 34%. Diviziile Enel din Romania vand aproape 9 TWh de energie anual catre aproximativ 2,6 milioane de clienti, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cota de piata de 20%, iar restul companii (segment pe care controleaza 38% din piata).

Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

In Slovacia, Enel vrea sa vanda o participatie de 66% din Slovenské Elektrárne, cel mai mare producator de energie al tarii, cu o cota de piata de aproape 80%.