"De patru ani de zile spun ca sunt «gauri negre», iata ca se verifica acum ce spun de patru ani", a spus edilul, raspunzand unei intrebari cu privire la rezultatele controalelor efectuate de Corpul de control al primului ministru la cele doua regii autonome.

Edilul sef al Capitalei a refuzat sa dea mai multe declaratii in ceea ce priveste ultimul dintre rapoartele de control, respectiv cel referitor la Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), precizand in schimb ca, in cursul zilei de marti, dupa ce va citi si analiza raportul, va face declaratii pe acest subiect.

In privinta RATB, Sorin Oprescu a amintit doar ca situatia din regie este motivul pentru care, timp de patru ani de zile, nu a fost de acord cu marirea pretului biletelor de transport.

Sorin Oprescu a mai explicat si faptul ca, din cauza fostului Consiliu General al Municipiului Bucuresti, primarul general "nu si-a putut exercita prerogativele".

"Primarul general nu si-a putut exercita prerogativele din cauza fostului CGMB, care si-a numit si schimbat directorii si care a scos din statutul institutiilor Corpul de control al primarului general. Au trait intr-o independenta deplina necontrolati de nimeni", a adaugat Oprescu care a precizat ca atat in cazul RADET, cat si al RATB, inca din primul sau mandat, a atacat in instanta hotararile prin care directorii si membrii Consiliilor de administratie au fost numiti de vechii consilieri generali.

Intrebat despre alte sesizari pe care le-a facut Corpului de control al primului ministru, Oprescu a precizat ca la alte institutii aflate in subordinea municipalitatii, respectiv la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) si la Administratia Strazilor, verificarile au fost facute intern, de catre angajati ai primariei.

Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) asupra unor posibile fapte de natura penala identificate in activitatea RATB in perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control an urma unor verificari efectuate la solicitarea primarului general.

Solicitarea de efectuare a unui control a fost transmisa premierului Victor Ponta in luna noiembrie a anului trecut de catre primarul general Sorin Oprescu.

In nota de control, finalizata in aceasta saptamana, se arata, printre altele, ca reprezentantii RATB din perioada cercetata au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subventionat, prin schimbarea destinatiei banilor, si au comis nereguli an atribuirea unor contracte de achizitii, ceea ce poate antruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.

RATB, care in 2010 si 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantina, de patiserie, bauturi si cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penite de aur si platina tip Mont Blanc, la un pret de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administratie al RATB.

La sfarsitul lui martie, Executivul anunta ca va sesiza DNA si asupra activitatii RADET din perioada 2010-2012, aratand ca reprezentantii regiei au efectuat cheltuieli fara ca bugetele sa fie aprobate de CGMB, au prejudiciat patrimoniul societatii prin modul de plata catre furnizori si au atribuit contracte fara sa respecte toate etapele.

Concluziile au fost sintetizate de catre Corpul de Control al Guvernului, iar nota cuprinzand rezultatul verificarilor a fost transmisa si Servicului Roman de Informatii.

Premierul Victor Ponta a declarat ca fostul prim-ministru Emil Boc a verificat, in 2010, situatia de la Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), prin intermediul Corpului de control, iar concluzia de atunci a fost ca totul era perfect la aceasta regie.