"Vom acorda o crestere care sa reflecte optimizarea companiei. Rezultatele (financiare - n.r.) sunt efortul intregii comunitati a angajatilor Petrom. Suntem in negocieri cu sindicatele, inca nu le-am finalizat", a afirmat Mariana Gheorghe. Aceasta nu a precizat cu cat vor creste salariile.

Petrom a inregistrat anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), in crestere cu 5%, iar vanzarile au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), in principal datorita evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, anunta Mediafax.

In precedentul exerciţiu financiar, Petrom a consemnat un profit net de 3,759 miliarde lei si vanzari de 22,614 miliarde lei.

"Dupa o perioada recenta caracterizata prin preţuri volatile ale ţiţeiului si incertitudine macroeconomica, 2012 a fost un an de relativa stabilitate, cu performanta operaţionala si financiara foarte buna pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investiţiilor semnificative efectuate in activitatile noastre principale in anii precedenti si al accentului pus pe excelenta operaţionala. In activitatea operationala, am compensat in mare masura declinul natural al producţiei de hidrocarburi si am urmarit oportunitaţile de explorare, am demarat exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi si am realizat imbunatatiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, in raportul de prezentare a rezultatelor inregistrate anul trecut.

Investitiile Petrom au urcat anul trecut cu 3%, la 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), de la 4,803 miliarde lei in 2011.

Ea a menţionat ca estimarile preliminare ca urmare a forarii primei sonde de explorare offshore la mare adancime, in parteneriat cu ExxonMobil, la inceputul anului 2012, indica o descoperire de gaze.

"Am initiat, de asemenea, cel mai mare program de seismica 3D din sectorul romanesc al Marii Negre, in ape de mare si mica adancime. In 2013 vom continua sa ne concentram eforturile pe excelenţa operationala, stabilizarea volumelor de productie si valorificarea oportunitaţilor de crestere prin intermediul lucrarilor de explorare si al achizitiilor de licente de explorare. In acest scop, una dintre prioritatile noastre o reprezinta dialogul cu autoritaţile pentru definirea unui cadru fiscal si de reglementare pe termen lung, stabil si rezonabil, condiţie esenţiala pentru efectuarea investiţiilor semnificative si pe termen lung necesare in industria de titei si gaze", a mai spus Mariana Gheorghe.

Vanzarile consolidate au crescut cu 16% comparativ cu 2011, la 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), in principal datorita evolutiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, potrivit Petrom.

Petrom a contribuit anul trecut cu peste 40% la profitul grupului austriac OMV

Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT) al OMV, reprezentand 41% din castigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol si gaze, care a consemnat un avans de 24% fata de anul 2011.

In 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.

Potrivit raportului financiar al grupului, vanzarile la nivelul producatorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro in 2011 la 42,65 miliarde de euro.

Castigul EBIT ajustat pentru factori exceptionali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% in perioada analizata, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, in urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, cand a generat 1,29 miliarde de euro.

Pretul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.

OMV Petrom vrea sa plateasca dividende din profitul record si sa investeasca 1 mld. euro in acest an

Compania intentioneaza sa plateasca dividende din profitul record de 3,95 miliarde lei (885,5 milioane euro) inregistrat anul trecut si sa bugeteze investitii de peste un miliard de euro in 2012.

Propunerile vor fi supuse aprobarii Consiliului de Supraveghere si Adunarii Generale a Actionarilor, arata Petrom in raportul privind rezultatele de anul trecut, fara sa precizeze valoarea vizata a dividendelor.

In anul precedent, compania a realizat investitii de 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), cea mai mare pondere, de 76%, respective 3,75 miliarde lei, fiind alocata segmentului de explorare si productie. Fondurile au fost directionate catre forajul sondelor de dezvoltare, lucrari de reparatii capitale, operatiuni de adancime, instalatii de suprafata si proiectelor de redezvoltare a zacamintelor.

Compania este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursa.