Astfel, potrivit datelor Ministerului de Finante, Romania a inregistrat un sold pozitiv de 18,5 miliarde de euro in perioada 2007-martie 2015, cu fonduri UE incasate, de pre-aderare si post-aderare, de 29,85 miliarde de euro si contributii la bugetul UE de 11,34 miliarde de euro.

Bulgaria, care a intrat in UE in acelasi timp cu Romania, a castigat de pe urma aderarii  14,7 miliarde leva (7,35 miliarde euro, a declarat luni ministrul de Finanţe Vladislav Goranov.

In cei opt ani de apartenenta la UE, Bulgaria a contribuit cu 6,2 miliarde de leva (3,1 miliarde euro) la bugetul UE si a primit finantare europeana de 20,9 miliarde de leva (10,45 miliarde euro), relateaza Novinite.

Finantarea a avut loc prin intermediul unor instrumente pre-aderare ca PHARE, ISPA, SAPARD, fonduri structurale si fondul de coeziune, fonduri pentru implementarea Schengen, fonduri pentru dezvoltare rurala si fonduri pentru domeniul maritim si de pescuit.

Goranov a prezentat datele intr-un raspuns scris la o intrebare adresata de un parlamentar al partidului de centru-dreapta GERB, el precizand ca beneficiile aduse de apartenenta la Uniunea Europeana nu sunt limitate la diferenta dintre fondurile obtinute si contributiile la bugetul UE, ci includ si efecte pozitive cum sunt integrarea economica, avantajele pietei unice europene, ca circulatia libera a persoanelor, serviciilor si capitalului, precum si stabilitatea politica si securitatea.