Vanzarea de obligatiuni din Romania ar putea avea loc in euro sau in lei, iar termenul de scadenta va fi de cel putin cinci ani, a declarat miercuri, pentru Bloomberg, vicepresedintele adjunct al institutiei financiare, Vladimir Liventsev.

"Vrem sa obtinem cel putin 50 de milioane de euro in Bulgaria, dar daca vom identifica proiecte care sa ne ofere mai multe posibilitati de investitii in tara, vom atrage mai multe fonduri din piata", a mai spus Liventsev.

Banca Internationala pentru Investitii, cu sediul la Moscova, investeste doar in cele noua state membre ale sale, iar anul trecut a furnizat finantari de circa 150 de milioane de euro, majoritatea in Slovacia, Mongolia, Bulgaria si Romania. Celelalte state in care este prezenta Banca Internationala pentru Investitii sunt Cuba, Cehia, Ungaria, Vietnam si Rusia.

Banca intentioneaza sa investeasca aproximativ 100 de milioane de euro in acest an, a aratat Liventsev. "In prezent, datorita dobanzilor mari, avem investitii mari in Mongolia, dar dorim sa ne diversificam operatiunile si ne uitam atent la Europa. Faptul ca in urmatoarele doua saptamani vom deschide un birou la Bratislava, special pentru Europa, este un semn de atentie", a spus Liventsev.

El a aratat ca pana la jumatatea lunii aprilie va fi stabilit calendarul vanzarilor de obligatiuni din Bulgaria si Romania. "Delegatia noastra lucreaza la aceasta problema si va ajunge la o concluzie pana la jumatatea lunii aprilie, dar este sigur ca Bulgaria va fi prima tara, urmata de Romania", a precizat oficialul.

Liventsev a participat miercuri, la Bucuresti, la semnarea unui acord prin care Agricover Credit a obtinut un imprumut in valoare de 10 milioane euro pe o perioada de sapte ani de la Banca Internationala pentru Investitii, fondurile urmand sa fie utilizate pentru creditarea fermierilor pentru capital de lucru si dezvoltarea afacerilor.

Acordul de imprumut a fost semnat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre directorul general al Agricover Credit IFN, Robert Rekkers, si Liventsev.

Cele doua parti nu au dorit sa comunice costurile pe care le presupune imprumutul, insa Rekkers a precizat ca sunt "avantajoase", avand in vedere ca riscul de tara este scazut, iar costurile de imprumut ale Romaniei sunt la un nivel redus comparativ cu alte perioade.