Presedintele Traian Basescu a declarat ca o tema pe ordinea de zi a Consiliului European de la Bruxelles se refera la ”imbunatatirea climatului de investitii in Europa”, care vizeaza planul de investitii pentru Europa in perioada 2015-2017.

”Acest plan are la baza crearea unui fond al UE pentru investitii. Acest fond va fi administrat de Banca Europeana de Investitii si, in momentul de fata, are doua contributii. Prima contributie este de la Comisia Europeana care, din bugetul 2015-202, aloca 16 miliarde de euro. A doua contributie este a Bancii Europene de Investitii, care aloca si ea in acest fond 5 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca fondul de investitii porneste cu o capitalizare de 21 de miliarde de euro”, a explicat seful statului, potrivit Mediafax.

Presedintele Basescu a mai afirmat ca ”fondul este mult mai ambitios decat aceste sume, pentru ca obiectivul este sa fie atrasi 315 miliarde”.

”Bani bugetari de la contribuabili sunt cei 16 miliarde de la Comisia Europeana, care sunt din contributia curenta a statelor, nu inseamna o contributie suplimentara, si 5 miliarde de la BEI, restul, pana la 315 miliarde, vor fi bani atrasi sau obiectivul este sa fie bani atrasi din sectorul privat, deci investitii a diverselor companii, a diverselor banci private”, a spus Basescu.

Presedintele a mentionat ca principalele obiective ale acestui fond de investitii sunt legate de dezvoltarea infrastructurii, in primul rand infrastructura energetica, la procesele de interconectare dar si proiecte de infrastructura de transport, adica feroviar si rutier si a adaugat ca ”o alta zona de maxim interes este dezvoltarea infrastructurii IT pe banda larga, pentru a se putea realiza interconectarea pe sistemele IT”.

Traian Basescu a mai anuntat ca, in acest context, se gandeste la ”o solutie care sa vina in sprijinul Romaniei”.

”Avand in vedere procesul redus de absorbtie, raportat la faptul ca ne aflam in ultimul an al exercitiului bugetar care s-a incheiat, faptul ca mai avem inca 9-10 miliarde de euro alocati si necheltuiti inca, ma gandesc sa propun, sigur acest lucru trebuie bagat in masinaria Comisiei, dar ma gandesc sa propun ca statele care au bani necheltuiti sa contribuie cu propriile proiecte neterminate la acest program, adica sa nu ni se ia banii si daca la sfarsitul anului 2015 vom mai avea 4-5 miliarde necheltuiti, ei sa fie considerati ca fiind in acest program si Romania sa-si poata continua, pana in 2017, implementarea proiectelor care au fost licitate pana la sfarsitul exercitiului bugetar, 31 decembrie 2015, sau proiecte care sunt in derulare si care nu au fost terminate. Sa nu ni se ia banii si sa fie considerati introdusi in acest program”, a anuntat Basescu.

El a mai mentionat ca este ”o procedura complicata”, pentru ca este nevoie de sprijinul Parlamentului European, care ar trebui sa modifice Regulamentul de utilizare a banilor destinati fondurilor structurale”.

”Cu sprijinul Comisiei Europene, cu intelegerea statelor donatoare care nu si-ar mai primi banii inapoi poate reusim sa salvam cat mai mult din banii alocati Romaniei pentru exercitiul bugetar care se incheie. Mai am si alte idei, dar sa vedem. Oricum, pentru salvarea banilor pe care, eventual, am reusi sa nu-i cheltuim, le voi discuta cu Jean-Claude Juncker, cu Donald Tusk si cu ceilalti, in mod deosebit cu contributorii si poate in perioada urmatoare Guvernul, depunand documentatii in sprijinul a ceea ce voi sustine, sa reusim sa oprim dezangajarea consistenta, previzibila la sfarsitul acestui an”, a mai declarat Traian Basescu.