"Fata de prognoza din august, noua proiectie indica o traiectorie asteptata a inflatiei sensibil mai redusa, rata anuala a acesteia urmand a se plasa la nivelul de 1,5% in decembrie 2014 si la 2,2% la finalul anului 2015. Repozitionarea traiectoriei ratei inflatiei are ca resorturi principale persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea pe un palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia, influenta exercitata de inflatia redusa si caracterul fragil al redresarii activitatii economice din zona euro si din alte tari europene", potrivit BNR. 

In august, BNR a redus prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015.  Riscurile asociate noii proiectii sunt generate in continuare cu precadere de un grad ridicat de incertitudine cu privire la evolutiile din mediul extern, in principal volatilitatea fluxurilor de capital in conditiile variabilitatii apetitului pentru risc al investitorilor pe fondul ajustarii conduitei politicii monetare a principalelor banci centrale din lume, al procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar si al tensiunilor geopolitice. 

Datele statistice evidentiaza mentinerea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute si dupa epuizarea impactului reducerii cotei TVA pentru unele produse de panificatie. Plasarea ratei anuale a inflatiei sub valorile prognozate si la limita de jos a intervalului de variatie tintit s-a datorat in principal evolutiei temperate a preturilor volatile ale produselor alimentare, inflatiei scazute din zona euro, precum si efectelor persistente ale deficitului de cerere agregata si ale ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste. 

Rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 1,54% in septembrie, de la 0,84% in august, pe fondul disiparii efectului statistic al reducerii cotei TVA la unele produse de morarit si panificatie in anul 2013. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a ramas la nivelul de 1,2% in septembrie, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum - indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a fost de 1,3%, nivel similar celui din luna anterioara.

Reducerea dobanzii de politica monetara reprezinta un semnal privind incetinirea inflatiei - analiza 

Decizia BNR de a reduce rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an nu va avea un impact important asupra conditiilor monetare generale, insa reprezinta un semnal de alarma privind perspectiva de incetinire a inflatiei in lunile urmatoare. 

Dupa reducerea dobanzii cheie de la 3,25% la 3% la sfarsitul lunii septembrie, guvernatorul Mugur Isarescu a sugerat ca relaxarea monetara va continua mai degraba prin reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei decat printr-o noua taiere a ratei dobanzii, potrivit Capital Economics. 

In aceste conditii, analistii de la Capital Economics considera ca masura anuntata marti de BNR a fost impulsionata de perspectiva de incetinire a inflatiei in perioada urmatoare, in urma scaderii semificative a pretului petrolului din ultima perioada. 

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va avea un impact semnificativ asupra conditiilor monetare generale, dat fiind ca dobanzile interbancare, ce reflecta costul la care bancile pot face imprumuturi intre ele in lei, se afla la sub 1%, cu mult sub nivelul dobanzii cheie. In schimb, creditarea este limitata din cauza lipsei lichiditatii in valuta si a volumului mare de credite neperformante, potrivit Capital Economics. 

De asemenea, economistii de la firma britanica de cercetare noteaza ca, indiferent daca rata dobanzii de politica monetara va mai fi sau nu redusa, inflatia va ramane la un nivel scazut, permitand relaxarea politicii monetare.