Bancile care au acordat credite in franci elvetieni au avut joi, la Banca Nationala, o intalnire de lucru cu conducerea executiva a BNR si cu cea a Asociatiei Romane a Bancilor, pentru "a gasi o serie de solutii de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectati de turbulențele recente de pe piata financiara internationala determinate de decizia Bancii Centrale a Elvetiei", potrivit bancii centrale.

Cele trei parti au agreat o serie de solutii pe care bancile le pot oferi clientilor individual, fara a fi limitate doar la acestea. 

"Pentru a rezolva aceste probleme individuale, bancile comerciale au la dispozitie o serie de solutii optionale consistente cu principiul impartirii poverii ajustarii (burden - sharing) aplicat si pe plan international", potrivit BNR. 

Masurile vizeaza mentinerea ratelor lunare in lei aferente creditelor in franci elvetieni la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014, conversia creditelor in lei la cursul zilei și/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei, reducerea temporara a ratei dobanzii pentru a compensa efectul aprecierii francului elvetian sau flexibilizarea mecanismului de rescadentare și a duratei in raport cu capacitatea financiara a debitorilor, prin aplicarea prevederilor "Electoratei" imbunatatite. 

Totodata, bancile vor avea in vedere simplificarea procedurilor administrative si intarirea protectiei debitorilor in raport cu banca, astfel incat in procesul rescadentarii creditelor sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit precum rata dobanzii, comisioane sau solicitarea constituirii de noi garantii. 

"Solutiile sunt complementare. Fiecare banca poate aplica un mix adecvat de solutii adaptat fiecarui caz individual. Ele sunt valabile și pentru creditele acordate in alte monede si pot fi optimizate de la caz la caz", potrivit BNR.

Cele trei parti au agreat ca negocierea oricarei solutii sa fie bine tintita catre persoanele cu reale dificultati la plata ratelor, sa se bazeze pe o imparțire rezonabila a costurilor ajustarii, sa nu afecteze stabilitatea sistemului financiar-bancar, respectiv sa nu creeze riscuri pentru milioane de deponenti.

Masurile trebuie sa evite crearea de "hazard moral", adica sa nu genereze asteptari nerezonabile pe viitor privind neplata serviciului datoriei și sa nu discrimineze debitorii in alte monede (lei, euro, dolari), dar si sa nu restrictioneze libera circulatie a capitalului. 

BNR transmite ca nu exista o singura situatie general valabila pentru care sa fie aplicata o singura abordare general valabila, astfel ca multitudinea de situatii individuale poate fi abordata cu solutii diferentiate. 

Cursul pentru franc a scazut joi cu 8,84 bani, la 4,2748 lei, de la 4,3632 lei miercuri, evolutia fiind determinata de deprecierea monedei elvetiene pe pietele externe, dar si de intarirea leului in raport cu euro.