Pentru a evita aparitia unui soc sistemic, BNR poate decide ca activele si pasivele bancii respective sa fie transferate bancii-punte pe o perioada de doi ani, dupa care aceasta sa fie vanduta unui investitor solid. Astfel, va fi asigurata continuitatea activitatii, iar clientii bancii intrate in dificultate nu vor fi afectati, scrie Ziarul Financiar.

Conducerea executiva bancii-punte va fi asigurata de catre persoane cu reputatie si experienta in domeniul financiar-bancar, aprobate de BNR, iar institutia va fi detinuta de catre Fondul de Garantare a Depozitelor.
Banca-punte nu poate da faliment. Banca ale carei active sunt absorbite de catre banca-punte isi pierde automat licenta si intra in lichidare.

1. Ce se intelege prin banca-punte?

Banca-punte reprezinta o institutie de credit noua, infiintata pe baza deciziei BNR si detinuta de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, in calitate de actionar unic, care preia activele si pasivele unei banci a carei activitate se considera ca poate afecta buna functionare a sistemului financiar din tara noastra.

2. Cine asigura finantarea bancii-punte?

Finantarea bancii-punte este asigurata din resursele private ale Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Implicarea resurselor publice se poate realiza numai sub forma de imprumut acordat de Ministerul Finantelor Publice catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, conditiile de acordare si rambursare a imprumutului fiind stabilite prin hotarare de guvern.

3. Cat timp functioneaza o banca-punte?

Perioada de functionare a bancii-punte este, in principiu, de 2 ani, cu posibilitatea ca, in scopul mentinerii stabilitatii financiare, BNR sa poata prelungi aceasta perioada, pana la finalizarea operatiunii de vanzare a bancii-punte catre un investitor solid, acceptat de BNR.