In fabricarea produselor din tutun, castigul salarial mediu nominal net a fost de 7.281 lei, iar in hoteluri si restaurante de 970 lei. De altfel, in sectorul produselor de tutun a fost inregistrata si cea mai mare crestere a castigului salarial mediu net din martie, de 56,6%. 

Indicele castigului salarial real pentru martie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 104,9%. 

"In luna martie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa, tichete cadou si de vacanta), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", anunta INS. 

Majorari semnificative, intre 15% si 20%, au fost consemnate in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, a produselor din cauciuc si mase plastice, a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale. Totodata, in activitatile de servicii anexe extractiei, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cele profesionale, stiintifice si tehnice, telecomunicatii, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, captarea, tratarea si distributia apei au fost operate cresteri de intre 10% si 13%, iar in activitatile de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea bauturilor, industria metalurgica, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor intre 8% si 9,5%. 

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de februarie s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale in luna anterioara, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici. 

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in transporturi pe apa, de 10,4%, in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), intre 4,5% si 9% si in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), transporturi aeriene, intre 2% si 3%. 

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (2,6%), sanatate si asistenta sociala (1,7%), administratie publica (0,8%).