Mai exact, la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cele de credit. Limitele se vor aplica initial tranzactiilor transfrontaliere, urmand sa fie extinse si la pietele interne dupa doi ani. Retailerii se opun de mult timp costurilor suplimentare asociate acceptarii platilor prin aceste carduri.

"Comisioanele restrictioneaza concurenta, intrucat cresc costul acceptarii platilor prin card de catre banci, fara sa aduca beneficii consumatorilor. (...) Se ajunge astfel la preturi finale mai mari pentru bunuri si servicii", se arata in proiectul Comisiei.

De asemenea, comisioanele actuale ingreuneaza si intrarea pe piata a altor optiuni de plata prin card si limiteaza inovatiile in domenii precum platile prin dispozitive mobile, se arata in proiectul CE.

Ratele de 0,2% si 0,3% din documentul Comisiei se bazeaza pe niveluri propuse de VISA si MasterCard in timpul investigatiilor antitrust si acceptate de autoritatile din domeniul concurentei. Reglementarea va acoperi comisioanele interbancare pentru "toate cardurile folosite la scara larga de consumatori". 

De asemenea, planurile Comisiei prevad si relaxarea actualelor reguli care cer retailerilor sa accepte toate cardurile emise de un furnizor de servicii de plata, precum MasterCard sau VISA, precum si drepturi pentru comercianti sa-i indrepte pe clienti catre "instrumente de plata mai eficiente".

Furnizorii de carduri vor trebui sa ofere mai multe informatii privind comisioanele si sa permita retailerilor sa transmita aceste date clientilor. 

Propunerea urmeaza sa fie facuta publica saptamana urmatoare si va necesita aprobarea guvernelor statelor membre si a Parlamentului European pentru a intra in vigoare. 

Reactiile VISA si MasterCard

Reprezentanti ai VISA Europa, MasterCard si comisarului UE pentru servicii financiare, Michel Barnier, au refuzat sa comenteze.

VISA Europa, operatorul celei mai mari retele de plata prin card din Europa, a propus o intelegere amiabila a unui caz similar analizat de CE. Autoritatile de reglementare din UE au pornit mai multe actiuni in ultimul deceniu vizand cartile de credit si comisioanele, avertizand ca modul in care acestea sunt convenite colectiv este anticoncurential. Anul acesta au  inceput o investigatie legata de comisioanele percepute de MasterCard la platile prin card in afara tarii unde a fost emis, de exemplu in cazul cumparaturilor facute de turisti care calatoresc dintr-un stat comunitar in altul. Compania a contestat deja la Curtea Europeana de Justitie verdictul dintr-o alta investigatie privind platile transfrontaliere prin card. 

Comisioanele interbancare aplicate in Romania

La tranzactiile cu carduri in sistemele VISA si MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, reiese dintr-o investigatie sectoriala desfasurata de Consiliul Concurentei, pe piata serviciilor de plati bancare, ale carei rezultate au fost publicate la sfarsitul lunii mai. 

Astfel, in Romania, comisionul interbancar in sistemele VISA si MasterCard este de 1% si respectiv 1,2%, in timp ce in tari ca Belgia, Franta, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depaseste 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip). 

Analiza realizata de Consiliul Concurentei arata ca nivelul mediu al comisioanelor achitate de comercianti catre bancile acceptante este 1,78% si 2,4% din valoarea tranzactiei. Astfel, comisionul interbancar perceput de bancile din sistemul Visa si MasterCard influenteaza, intr-o proportie insemnata, nivelul comisioanelor de servicii percepute comerciantilor si, implicit, preturile finale ale produselor si serviciilor.

Ce sunt comisioanele interbancare

Spre deosebire de cecuri, bancile percep comisioane, numite interbancare, pentru procesarea platilor prin card. Nivelurile acestora sunt stabilite de MasterCard si VISA, iar banii sunt transferati bancilor. 

Comisioanele interbancare sunt platile realizate intre bancile acceptante si bancile emitente pentru tranzactiile care presupun utilizarea cardurilor de plata.

In cazul tranzactiilor la POS, comisionul interbancar este platit de banca acceptanta (care detine POS-ul aflat la comerciant) catre banca emitenta a cardului si este suportat de catre comerciant si, indirect, de catre consumatori.