Romanii aflati la munca in strainatate au trimis acasa, in prima jumatate a anului, 1,7 miliarde de euro, dupa ce anul trecut, in aceeasi perioada, au trimis peste 2 miliarde de euro, arata datele BNR. Iar in fiecare luna, un emigrant trimite in Romania in medie 300 de euro.

Se poate intampla si invers, ca romanii din tara sa vrea sa trimita bani cuiva din strainatate si atunci cauta cea mai rapida si ieftina optiune.

Modalitatile de a transfera bani in si din strainatate sunt in momentul de fata dintre cele mai diverse, asa ca ai de unde alege.

Firmele de transfer rapid de bani

Western Union si MoneyGram sunt cele mai populare servicii de transfer de bani, recomandate in cazul sumelor de pana la 10.000 de euro, aceasta fiind limita impusa de companii.

Transferul se face contra unor comisioane destul de piperate, care pot ajunge si la 20% din suma. Un alt dezavantaj il reprezinta cursul de schimb, in defavoarea clientului, firma precizand clar ca isi trage partea leului inclusiv din conversia valutara. Partea buna este ca banii ajung in doar cateva minute.

Un site util pentru romanii care vor sa trimita bani din Italia este mandasoldiacasa.it, unde poti compara tarifele mai multor companii si banci. De pilda, daca trimiti 150 de euro cash, iar destinatarul primeste tot numerar, la Western Union vei plati un comision de 19 euro, iar la MoneyGram de 10 euro. Asadar, in mainile destinatarului vor ajunge 131, respectiv 140 de euro.

Bancile

Prin banca este mult mai ieftin sa trimiti bani, pana la 10 euro, dar si procesul dureaza mai mult, in medie o saptamana. Tot ce trebuie sa faci este sa iti deschizi un cont curent sau un cont de card, asta in cazul in care nu ai deja unul la banca unde primesti banii. Destinatarul va plati comisioanele aferente contului, cardului si retragerii de numerar (daca este cazul), iar expeditorul plateste la randul sau o taxa bancii.

Romanii din Spania care au cont la Banco Santander si isi primesc pe el salariul pot trimite gratis bani, de trei ori pe luna. Cine nu are cont la banca mentionata, poate apela la Santander Envios, care colaboreaza cu firma Smith & Smith, dar si cu BCR. Suma maxima pentru fiecare trimitere este de 1.000 de euro. Pana la 100 de euro, comisionul este de 4,60 euro, de la 100 de euro pana la 400 de euro comisionul este de 5,90 euro, iar pentru trimiteri de sume intre 400 si 1.000 de euro se aplica un comision de 6,80 euro.

De asemenea, transferurile se pot face din cont in cont, sa zicem intre Banco Santander si BCR, BRD, Bancpost, UniCredit Tiriac, CEC, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Volksbank, Intesa Sanpaolo. Dupa acelasi principiu, BRD colaboreaza si cu La Caixa.

O alta cale de a ridica banii din Romania o reprezinta Transfer Rapid, prin intermediul celor 1.400 de sedii ale CEC. Suma maxima pentru fiecare trimitere este de 800 de euro. La sume de pana la 150 de euro se plateste un comision de 4,70 euro, iar de la 150 pana la 800 de euro comisionul urca la 6,90 euro. In lei, comisionul este de 3 euro pentru trimiteri de maximum 2.000 de euro.

Posta Romana

In primavara, s-a lansat serviciul de transfer de bani Eurogiro Cash International in relatia cu Germania, valoarea maxima a unei tranzactii fiind de 550 de euro.

"Acesta permite clientilor sa primeasca numerar, din Germania, la ghiseul oficiului postal. Tranzactiile se realizeaza in sistem rapid si in conditii de siguranta a sumelor banesti, avand ca suport un sistem electronic de transfer de sume", potrivit unui comunicat al companiei. Serviciul mai este disponibil si pentru alte state, precum Turcia, Austria si Ungaria.

Comisionul este de doar 3%, dar banii ajung in aproximativ 5-8 zile.

Cecurile de calatorie

Se emit in tara de expediere, iar comisionul este de 5% pana la 9%. In plus, se percepe o taxa si la incasare, insa principalul dezavantaj este ca se elibereaza pentru sume mici, iar cine vrea sa trimita multi bani va trebui sa faca un teanc de astfel de tichete.

Trimiteri de bani online

Moneybookers, de pilda, permite clientilor sa trimita si sa primeasca bani online, simplu si in siguranta. Aceasta operatiune este efectuata folosind un portofel electronic, numit eWallet, adica un cont in care sunt stocati banii. Astfel, poti trimite bani oricarei persoane din lumea intreaga, folosind o adresa de e-mail.

Platesti maximum 0,50 euro pentru trimitere‏‏a banilor unor alte persoane, atunci cand fondurile sunt finantate prin transfer bancar, folosind una dintre optiunile locale gratuite de plata sau cu fonduri existente din contul Moneybookers. Unii dintre furnizorii locali si anumite companii de carduri de credit aplica un comision de procesare pentru utilizarea retelei acestora pentru efectuarea platilor. De aceea, daca trimiti bani folosind un card de credit, un card de debit sau una dintre optiunile locale pentru efectuarea platilor, Moneybookers aplica o taxa.

Taxa suplimentara de schimb este de 1,99%, mai departe, daca primesti bani nu platesti nimic, dar beneficiarul plateste 1,80 euro pentru fiecare retragere in contul sau bancar si 3,50 euro pentru retragerile prin cec.

Transferul de bani se efectueaza instant, astfel ca beneficiarul va primi banii la cateva secunde dupa trimitere.

Companiile de transport

Retelele de transport international s-au orientat catre o gama larga de servicii, inclusiv catre transferul de bani, dupa ce vreme indelungata ele au transportat bani "negri", in plic. Riscurile? Banii ajung intr-un timp indelungat la beneficiar, pot fi confiscati la vama, pot fi furati pe drum, iar comisionul este foarte apropiat de cel al serviciilor sigure.

"Se trimit anual cateva miliarde de euro din strainatate in Romania, iar bancile au un sistem greoi de transfer de bani. Eu sunt in miezul problemei si stiu ca este nevoie de companii de transfer de bani",spune Ilie Carabulea, proprietarul firmei de transport international Atlassib, cel mai mare jucator de pe piata.

Aceasta metoda, sa-i spunem "traditionala", are avantajele ei. De pilda, un punct forte il reprezinta comisioanele mult mai mici decat cele practicate de firmele specializate in transferul de bani. Prin Posta Atlassib, spre exemplu, comisionul este de 5% din suma expediata.

Apoi, firmele de transport ajung si in zone unde bancile sau firmele specializate in transferul de bani ar putea sa nu aiba niciun sediu.