Premierul a fost intrebat de ce nu este functionala ordonanta legata de creditele, denumita si "electorata".

"Nu este obligatorie pentru banci. Deocamdata in sistemul bancar inca nu e un mare entuziasm, ca sa spun asa. Dar pe masura ce se obisnuiesc...legea este in vigoare, doar ca bancile inca foarte greu au incredere. Dar nu e doar in acest caz, orice om care are o mica afacere, orice care are o afacere mai mare, orice om care are nevoie de un credit, e foarte, foarte greu in ultima perioada sa obtina acel credit. Exista si exceptii, dar nu vreau sa le mai amintesc. Partea de sistem bancar nu tine de Guvern sau de legislatie, tine poate de increderea mai mare in ceea ce se intampla la nivel european, majoritatea bancilor din Romania sunt banci cu capital strain", a declarat Ponta.

Premierul a afirmat ca legea privind electorata este in vigoare si este convins ca "incet, incet se va face o practica in acest sens".

El a fost intrebat daca legea are nevoie de norme de aplicare. "Normele bancare se emit de catre Banca Nationala, nu de catre noi. Nu intram noi in sistemul bancar pentru ca nu e bine", a mai afirmat premierul.

Guvernul a aprobat, in luna iunie, forma finala a schemei fiscale pentru restructurarea creditelor, denumita "Electorata", pentru persoanele cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei/luna, dar cu o reducere a plafonului cu care banca poate diminua rata lunara de plata, de la 50% la 35%. Masura se aplica de la 1 iulie 2014.

Potrivit formei finale a ordonantei de urgenta, deducerea din venitul lunar impozabil a fost mentinuta la 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015. Astfel, fiecare client care va obtine o restructurare a creditelor in conditiile solicitate de stat ar putea primi un beneficiu lunar de cel mult 144 de lei, aferent impozitului de 16% aplicat la suma maxima deductibila.

Ordonanta stabileste ca deducerea se acorda lunar, dupa incheierea perioadei de reducere a ratei, incadrabila in perioada 1 ianuarie 2016 si 31 decembrie 2017 si reprezinta rata din aceasta perioada, dar nu mai mult de 900 lei /luna.

Pentru creditele in valuta si a celor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, cursul de schimb utilizat este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare la data depunerii cererii prin care se solicita restructurarea; sa asigure prelungirea duratei inițiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligațiile de plata; sumele reprezentand diminuarile ratelor lunare de plata inclusiv costul suportat de debitor pentru amanarea la plata a acestora, sa fie distribuite pe o durata egala cu cea pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor de plata, incepand cu data de la care nu mai opereaza diminuarea respectiva; imprumutatorul nu poate majora rata dobanzii sau dupa caz, marja de dobanda, pentru creditele cu dobanda variabila, sau alte costuri aferente creditului și nici nu poate impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data restructurarii; imprumutatorul pune la dispozitia debitorilor, inainte ca acestia sa intre in procedura de restructurare a creditelor, scadentarul aferent intregii durate de viata a mecanismului de restructurare.