Trezoreria a primit joi oferte de 599,8 milioane de lei in cadrul licitatiei pentru care anuntase anterior ca viza 500 de milioane de lei si a acceptat in final sa vanda titluri de numai 234,8 milioane de lei, informeaza Mediafax.

Randamentul mediu a crescut la 3,54% pe an, de la 3,3% pe an in iulie, cand Ministerul Finantelor a vandut cel mai recent obligatiuni cu scadenta in iunie 2019. 

Emisiunea a fost lansata in februarie, iar statul a imprumutat prin acest instrument pana in prezent 3,56 miliarde de lei, inclusiv suma atrasa joi. 

Ministerul Finantelor intentioneaza sa redeschida vineri emisiunea printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia va accepta numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat in urma celei de joi. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 75 de milioane de lei. 

Trezoreria a incercat sa se imprumute prin aceasta emisiune si la inceputul lunii august, insa a respins, pentru prima data din februarie, toate ofertele primite de la banci pentru obligatiuni in valoare de 600 de milioane de lei, intrucat randamentele cerute de cumparatori au fost prea ridicate. 

Statul a vandut luni obligatiuni de 244 milioane de lei, 60% din suma vizata, dupa ce investitorii au suprasubscris oferta, dar au cerut un randament mai mare decat in august, cand a fost deschisa cel mai recent emisiunea respectiva, cu scadenta in iunie 2021.  Trezoreria intentiona sa vanda obligatiuni in valoare de 400 de milioane de lei, pentru care a primit oferte de 617,5 milioane de lei. Randamentul mediu anual cerut de cumparatori s-a situat la 4,26%, in urcare fata de 4,14% pe an in luna august si 3,88% pe an in iulie. 

Piata financiara a beneficiat recent de o infuzie de lichiditate din partea Bancii Nationale a Romaniei, sub forma unei operatiuni repo pentru bancile comerciale. 

BNR a imprumutat marti opt banci comerciale cu aproximativ 1,3 miliarde de lei printr-o operatiune repo cu termen de o saptamana, la rata de politica monetara de 3,25%, aceasta fiind prima utilizare a facilitatii de introducere de lichiditate in piata financiara incepand din aprilie.  

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 28,834 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat, inclusiv prin licitatia de marti. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.